Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Seks dage før en 16-årig afghansk dreng blev overfaldet med en benzinbombe i Ry, var to af de implicerede drenge i håndgemæng. Det understreger ifølge et byrådsmedlem i Skanderborg, at konflikterne på Mølleskolen ikke blev håndteret godt nok.

Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde (S) fremlagde i dag den imødesete redegørelse i den opsigtsvækkende sag om 16-årige Ali Akbari, der blev overfaldet med en brandbombe ved Ry-hallen om aftenen forrige mandag.

Et angreb, der kostede den 16-årige dreng svære brandskader fra livet og ned, og som borgmesteren på pressemødet karakteriserede som ’et lyn der slog ned’.

Men den udlægning er Peder Porse, byrådsmedlem for Venstre i Skanderborg Kommune, ikke enig med borgmesteren i. Han overværede selv pressemødet på rådhuset i Skanderborg.

»Det her var ikke et lyn, der slog ned. Det har været noget, der har ligget og ulmet i lang tid, og nu er der så desværre en glød, der er blevet antændt,« siger Peder Porse.

Han henviser bl.a. til den syv sider lange redegørelse om kommunens viden om forløbet i sagen. Den slår fast, at konfliktniveauet blandt eleverne på 9. årgang på Mølleskolen i Ry, hvor både brandofferet og de fire varetægtsfængslede drenge er elever, er markant højere end i resten af kommunen og på landsplan.

»Redegørelsen rejser flere spørgsmål end den giver svar. Mine børn har også gået på Mølleskolen i Ry, og også dengang hørte vi om kriminalitet og konflikter. Det har skabt en masse uro, som bare er intensiveret med det her forfærdelige overfald,« siger Peder Porse til BT.

Ikke taget hånd om konflikter

I redegørelsen fremgår det også, at to af de drenge, der var involveret i overfaldet, var i håndgemæng seks dage før overfaldet, og netop det faktum springer i øjnene på Peder Porse.

»Der står jo sort på hvidt, at der har været deciderede håndgemæng mellem eleverne på skolen. Så er der altså i mine øjne ikke taget hånd om problemerne,« siger han.

»Mine byrådskolleger i Venstre spurgte for mere end et år siden ind til, om der var taget hånd om problemerne på Mølleskolen. Dengang lød beskeden fra embedsværket, at det var der. Det viser overfaldet her med al tydelighed, at det var der ikke,« uddyber Peder Porse.

Han mener, at byrådet i Skanderborg Kommune er nødt til at se på, om personalet på Mølleskolen har de ressourcer og de kompetencer, der skal til for at håndtere de højspændte konflikter mellem eleverne, som altså tilsyneladende har rumsteret i gennem længere tid.

Under radaren

Borgmester Jørgen Gaarde (S) forstår godt, at redegørelsen efterlader nogle ubesvarede spørgsmål hos hans byrådskolleger, men de skal tages op internt i byrådet, forklarer han.

»Det rummer nogle personoplysninger, som vi ikke kan diskutere i offentligheden,« siger Jørgen Gaarde.

Du sagde på pressemødet, at overfaldet var ’et lyn der slog ned’. Mener du stadigvæk det med tanke på det konfliktniveau, der har været på skolen i tiden op til overfaldet?

»Jeg henviste først og fremmest til karakteren, voldsomheden, af overfaldet. Hvis vi havde haft bare den fjerneste indikation på, at det her ville ske, så var der grebet ind. Det kan jeg love for.«

Har personalet på Mølleskolen haft kompetencerne til at løse de her konflikter?

»Det er jeg ikke i tvivl om, at de har. De har også fået den nødvendige hjælp fra kommunen i de tilfælde, hvor de har bedt om det.«

Hvorfor sker det her så alligevel?

»Vi må bare erkende, at nogle ting flyver under radaren, uanset hvor meget fokus vi ellers har haft på problemerne. Vi kan ikke styre, hvad så store elever går og laver uden for skoletid, når de ikke er i kommunale fritidstilbud eller i foreningsregi. Vi kan ikke mandsopdække dem 24 timer i døgnet, det har aldrig været inde i overvejelserne,« siger borgmester Jørgen Gaarde.