Det er ydmygende og psykisk hårdt at blive udsat for sexchikane. Så hårdt, at ofrene ikke orker at melde krænkeren til politiet for blufærdighedskrænkelse. Og fagforeningerne bakker deres medlemmer op.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Men vicekriminalinspektør ved Københavns Politi, Magnus Andresen, er ikke begejstret for den taktik.

»Blufærdighedskrænkelse er den lavest rangerende krænkelse. Men det kan også være begyndelsen til mere alvorlige lovovertrædelser som eksempelvis voldtægt, hvis man ikke griber ind og sætter grænsen,« siger Magnus Andresen.

De samme personer
Han mener derfor, at blufærdighedskrænkelse bør tages meget alvorligt, og at det er både ofrenes og fagforeningernes ansvar at få politiet ind i sagen, så krænkeren kan blive stoppet.

»Fagforeningerne fortæller jo selv, at det ofte er de samme personer, der går igen i sexchikanesager.

Derfor har fagforeningerne jo et ansvar, hvis de ikke ønsker, at det skal ske igen,« siger vicekriminalinspektøren og fortsætter:

»Hvis krænkerne skal stoppes, er det en god idé at rejse en straffesag mod dem,« siger Andresen.

Svært at finde beviser
Kvinderne afholder sig ofte fra at melde deres chef eller mandlige kollega til politiet, fordi det er grænseoverskridende at skulle udpensle de ubehagelige detaljer over for fremmede politimænd. Kvinderne føler heller ikke, at politiet tager dem alvorligt.

»Der kan være bevismæssige problemer, der kan gøre, at vi ikke går videre med sagen.

Det er klart, at det er svært at finde holdbare beviser i den slags sager. Men det skyldes bestemt ikke modvilje i systemet,« garanterer Magnus Andresen.

Hvor mange sager om blufærdighedskrænkelse Københavns Politi behandler om året, ved Magnus Andresen ikke, men han opfordrer kvinder, der bliver udsat for grov sexchikane, til at henvende sig til politiet.

»En sådan sag vil aldrig blive afvist,« siger han og henviser til Karina Dahls forfærdelige historie.

ljl@bt.dk og csh@bt.dk