Vigtige beviser forsvandt, og politiet i Silkeborg undlod at undersøge vitale spor, da en 43-årig vognmand og hans jævnaldrende chauffør i 1998 blev idømt lange fængselsstraffe for hashsmugling. Nu vil stjerne-advokater have sagen om »Danmarks dummeste smuglere« for Den særlige Klageret.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I dag har både vognmanden og hans chauffør udstået deres straf på henholdsvis fire og tre års fængsel. Men begge fortsætter deres kamp for at blive renset. Begge har konsekvent holdt fast i, at de blev uskyldig dømt.

Nu skal Den særlige Klageret tage stilling til sagen, hvor de to mænd blev fundet skyldige i at have indsmuglet hash for 750 mio. kr. Hvad der skulle have motiveret mændene til den omfattende kriminalitet, står fortsat hen i det uvisse. Selv anklagemyndigheden mente, at de dømtes samlede fortjeneste maksimalt har været på 100.000 kr.

På den baggrund fremstod de dømte som Danmarks dummeste smuglere.

Stor kriminalitet og nul fortjeneste - hvor dum kan man være.

»Men vi er nu ikke dumme. Forklaringen er såre enkel. Vi er uskyldige. Og derfor kæmper vi også for at få vores sag for et nyt nævningeting. Vi har måttet tage straffen for noget, vi ikke har gjort«, siger Silkeborg-vognmanden til B.T.

Sæby-advokaten Anker Laden Andersen forsøger at få Den særlige Klageret til at genoptage sagen. Han er kendt for en række opsigtsvækkende afgørelser. Bl.a. tvang han Danmarks Radio til at udbetale en rekorderstatning til en nordjysk skolelærer efter dokumentar-udsendelsen »Dømt for mord«.

Vognmandens chauffør har allieret sig med advokat Jørgen Jacobsen, der gennem en menneskealder med held og dygtighed har engageret sig i sager, som mange fejlagtigt troede var umulige.

De to stjerneadvokater har indleveret et omfattende klageskrift til den særlige Klageret, der efter sommerferien ventes at afgøre om narko-sagen skal gå om.

4. februar 1996 blev en af Silkeborg-vognmandens lastbiler stoppet i tolden i Sydspanien. Bilen havde hentet appelsiner i Marokko og blev ført af en chauffør, der kun havde arbejdet i firmaet i kort tid.

De spanske myndigheder fandt 1,7 ton hash skjult i taget på bilen.

Politiet fandt kun beviser for denne ene hashtransport. Alligevel blev den danske vognmand og en chauffør hjemme i Danmark rullet ind i sagen. Politiet hævdede, at de to mænd havde smuglet adskillige læs hash til Holland - men man fandt hverken hashen eller blot en enkelt aftager til de store partier som skulle have været på Silkeborg-vogmanden biler.

»Det er jo en sag, der bygger på indicier,« siger vicepolitimester Chr Højgaard, Skive, der som anklager fik de to silkeborgensere dømt.

Politiet var meget optaget af, hvilke ruter som vognmanden og hans chauffør brugte, når de kørte hjem fra Marokko. Når man valgte en bestemt rute over Holland, var det for at aflevere hash, mente politiet - selv om man ikke kunne finde modtagerne til de fede laster

I otte måneder sad den jyske vognmand i isolationsfængsel. Flere gange blev han tilbudt strafnedsættelse, hvis han erkendte sin skyld. Han nægtede konsekvent at handle med politiet og brugte i stedet kræfterne på at bevise sin uskyld.

Efter at have hørt politiets gentagne påstande om, at han havde leveret hash til Holland, bad han 21. november 1996 politiet om kopi af kontokortspecificationer og andet materiale, der kunne vise hvor og hvornår der var tanket dieselolie til bilerne. Kvitteringerne kunne give en fornuftig forklaring på, hvordan turene ind over Holland var foregået, mente vognmanden.

En kriminalaisstent sørgede for, at vogmanden fik kopi af det beslaglagte materiale.

I dag er materialet forsvundet.

Politimesteren i Silkeborg har meddelt, at dokumenterne ikke er i politiets besiddelse.

Anklageren, vicepolitimester Christian Højgaard, har meddelt, at kvitteringerne aldrig er indgået i originalsagen, men under sagen er udleveret til vognmanden. Det afviser vogmanden på det bestenteste.

»Der er ikke tale om vigtige beviser. Slet ikke. De spiller ingen rolle for sagen«, siger anklageren Christian Højgaard i dag. Vognmanden og hans advokat ser anderledes på det.

De mener, at de forsvudne papirer kunne have gennemhullet teorien om, at der blev læsset hash af i Holland. Derfor er de forsvundne kvitteringer argument for, at sagen skal for et nyt hold nævninger.