Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Piger, der overfaldt Naser Khaders datter, har grupperet sig i en bande

Det var langt fra en enlig svipser, da en gruppe unge piger i juli overfaldt og mishandlede den tidligere toppolitiker Naser Khaders 14-årige datter på en legeplads i København.

Den samme gruppe piger har i adskillige måneder terroriseret området dag og nat og står bag flere overfald og røverier mod sagesløse unge. Og det til trods for at flere medlemmer blot er 14 år og er anbragt på institutioner, hvor der burde være opsyn med dem. Det fortæller flere forældre, som har valgte at stå frem i TV2 og på bt.dk søndag aften. Det sker efter at de har læst Naser Khaders beretning om det voldsomme overfald på datteren i BT.


- Min egen datter blev omringet og plaget i næsten to timer tilbage i juni, da hun var ude med nogle venner. Til sidst truede de hende til at ligge sig på knæ og slikke på en sko. De sagde, at så ville de lade hende gå. Men da hun gjorde det, sparkede de hende og trak hende rundt i håret, så håret blev flået ud af hovedet. Til sidst lukkede hun bare øjnene og troede, at hun skulle dø. Men det endte med, at de stjal hendes mobiltelefon og gik, siger Bettina Sandstrøm, der er mor til 14-årige Sofie.

For unge til straf

Familien bor på Amager ikke langt fra det sted, hvor Naser Khaders datter blev overfaldet godt en måned efter, at den jævnaldrende Sofie blev overdænget med slag og spark. Der var adskillige vidner til begge episoder, og ifølge dem var der gengangere blandt de unge voldsmænd. Gruppen kalder sig angiveligt ’Loyal to sisters’ inspireret af indvandrerbanden ’Loyal to familia,’ som blandt andet er sat i forbindelse med drab, vold og narkohandel i hele landet.

Listen af forældre og unge, der har haft ubehagelige sammenstød med pigebanden er lang, og blandt ofrene er frustrationen over situationen stor. Da hovedparten af bandens medlemmer er under den kriminelle lavalder og mange allerede er anbragt på institutioner for unge kriminelle, har overfaldene ofte ingen eller få konsekvenser, og så lærer de unge intet, mener Bettina Sandstrøm.

- Systemet har spillet fallit, når det her bare kan få lov at fortsætte. De piger ved jo godt, at der ikke sker noget, og så gør de bare, som de har lyst til. De er iskolde, og jeg tror, de spekulerer i, at de ikke kan komme i fængsel, så længe de er under 15 år, siger hun.

Efter overfaldet på Bettina Sandstrøms datter fandt politiet hendes mobiltelefon ved en ransagning hos en dengang 14-årig pige på institutionen MultifunC i København. Hun var blevet udpeget som en af gerningsmændene til overfaldet, og ifølge Naser Khader deltog hun og en anden pige fra samme institution også i overgrebet på hans datter nogle uger senere. Også her blev der stjålet en mobiltelefon. Dagen efter satte den 14-årige en tilsvarende telefon til salg på Facebook, men denne gang rykkede politiet ikke ud for at kontrollere, om der var tale om tyvegods.

Må ikke låses inde

I forbindelse med overfaldet på Naser Khaders datter forklarede den stedfortrædende leder af MultifunC til BT, at personalet af juridiske årsager hverken må låse døre eller holde de anbragte unge tilbage på anden vis, da der ikke er tale om en lukket institution. Dermed er der reelt frit slag for kriminelle udflugter.

BT erfarer, at den nu 15-årige pige, som angiveligt deltog i begge overfald, siden er blevet overført til en lukket institution, hvor hun skal tilbringe 30 dage, inden hun vender tilbage til de friere rammer. På grund af sin alder er hun hverken blevet sigtet eller tiltalt for nogen af episoderne. Det er en anden af bandens medlemmer til gengæld. En 15-årig pige er blevet tiltalt for overfaldet på Bettina Sandstrøms datter og endnu et overfald senere samme aften. Her blev offeret ifølge anklagen blandt andet sparket i hovedet.

Andre læser også