Uafhængig Politiklagemyndighed skal undersøge omstændigheder ved anholdelse af mand nær Christiania

En myndighed skal nu efterforske en episode, hvor politiet sprøjtede en anholdt cyklist med peberspray i øjnene, da han var blevet ilagt håndjern og lå på jorden.

Hændelsen fandt sted onsdag nær Christiania og er beskrevet af dagbladet Politiken. Situationen er optaget på en privatpersons video.

Cyklisten blev stoppet på Prinsessegade, da han skulle hen til en SFO og hente sine to børn. Han blev stoppet af en motorcykelbetjent, der mente, at han havde talt i telefon under kørslen.

Efter at have set videooptagelsen siger politiforsker Adam Diderichsen, der arbejder på Syddansk Universitet, at han har svært ved at se grunden til, at politiet brugte peberspray.

- I videoen er manden uskadeliggjort og ligger i håndjern. Alligevel får han sprøjtet peberspray direkte i øjnene, siger Diderichsen til Politiken.

Magtmidlet må kun bruges til at afværge et angreb eller overvinde modstand, understreger han.

Cyklisten er Adam Dyrvig Tatt. Han er chefredaktør ved det undersøgende medie Danwatch.

- Jeg følte, det var ligesom noget af det, man ser i USA. Jeg var seriøst bange for, hvad der ville ske. Jeg kunne ikke trække vejret. Jeg fik en tommelfinger ind bag kæben og spark i nyrerne, siger han til Ekstra Bladet.

Han blev siden afhørt og løsladt efter fire timer i detentionen.

Københavns Politi har sigtet ham for fire lovovertrædelser. At bruge telefon, mens han kørte på cykel. At nægte at oplyse navn og fødselsdato. At have udøvet vold mod og truet tjenestemand. Og at have modsat sig anholdelse.

Adam Tatt siger til Ekstra Bladet, at han kaldte en betjent for en fucking nar.

Angiveligt blev betjenten ophidset, da Tatt ville ringe til sin kone. Derefter udartede situationen sig.

Affæren skal udredes af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Adam Tatt har via sin advokat klaget over overdreven brug af magt.

Det er godt, at forløbet bliver undersøgt, mener ledende politiinspektør i Københavns Politi Jens Jespersen. Det siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Det er helt afgørende for os, at borgerne har tillid til, at politiet ikke bruger unødig magt. Derfor har vi også en interesse i at lade en uafhængig instans som DUP undersøge sagen, siger han.

Betjente skal foretage indberetning, når de vælger at bruge peberspray. Magtmidlet er blevet brugt mellem 500 og 600 gange årligt, viser årsrapporter fra Rigspolitiet.

Politiets magtmidler strækker sig fra tale til i sidste ende skydevåben. I alt er der otte kategorier. Betjente må ifølge loven kun bruge det mindst indgribende magtmiddel, der skønnes at være tilstrækkeligt.

/ritzau/