For to måneder siden fik en 32-årig politibetjent fra Station City i København 60 dages fængsel for vold mod en indsat i detentionen, der var præsident for indvandrerbanden Black Cobras. I dag blev betjenten frifundet i Østre Landsret og redder derfor sit job.

Betjenten har været suspenderet under sagen og dommerne i Østre Landsret var ikke enige. Fire stemte for frifindelse, mens to ville dømme den 32-årige betjent og stadfæste byrettens dom på 60 dage. Flertallet af dommere mente, at betjenten kun brugte lovlig magt.

I byretten blev han fældet af en kollega, som havde anmeldt sagen og som vidnede i retten. Den 19. november idømtes betjenten 60 dages fængsel for "almindelig" vold. Anklageren havde ellers krævet ham dømt for grov vold.

Betjenten var tiltalt for at slæbe den indsatte 18-20 meter fra et toilet til cellen med en halsgreb og for to gange at plante en fod på den indsattes bagdel.

Tissede på gulvet
Betjenten blev angiveligt provokeret af den anholdte "Black Cobra", der skulle på toilettet og med vilje tissede ved siden af kummen. Han stillede sig med hænderne bag nakken og rettede strålen udenfor kummen.

Den anholdte var bragt til Station City, fordi han havde truet nogle politifolk.

Det var en betjent fra Station Bellahøj som anmeldte kollegaen. Han forklarede, at han aldrig havde set noget lignende i sine fire år i politiet.

Tillidsmand på Station City, Michael Møller, vil ikke kritisere den politibetjent, som indledte sagen:

- Den anden kollega har fejlopfattet situationen. Men på basis af den opfattelse kan jeg godt forstå, at han ville have forholdet undersøgt, siger han til Ritzau.

- Jeg er fuldstændig upartisk. Det er domstolen, der taler, tilføjede han.

Fik ikke bukserne op
Black Cobra præsidenten sidder for tiden i Vestre Fængsel, men vidnede i landsretten:

Betjentens forsvarer, advokat Torben Koch, ville høre, hvor han blev sparket henne?- I røven. Han greb fat om halsen på mig, og jeg nåede ikke at få bukserne hevet op. Jeg blev trukket baglæns, fortalte han i retten.

Politimanden forklarede, at han var bange for, at den indsatte skulle begynde at slå løs på ham. Han afviste kollegaens udsagn om, at han havde sparket præsidenten i ryggen.

Desuden var det ikke et halsgreb, men et bjærgningstag, han brugte under de 18 meter fra toilettet til cellen, lød det. Undervejs var kollegaen passiv, og det undrede den 32-årige sig over.

- Det var ikke i orden at lade mig i stikken, lød det.

Anklager Anne-Birgitte Stürup sagde, at selv om den anholdte på ingen måde er en af samfundets bedste støtter og på mange måder er en lidt blakket person, skal han ikke udsættes for et voldeligt overgreb i detentionen:

- Det er meget alvorligt, når der sker ulovlig magtudøvelse mod en borger. Vi vil ikke have det, sagde hun.