Det er ikke i strid med menneskerettighederne, at beboere i Fredens Havn skal fjerne de både, som de bor i.

Esben Banke, "Storken" og flere andre beboere i Fredens Havn skal betale tvangsbøder, så længe at de ikke fjerner de både, som de bor i Erdkehlgraven, der ligger vest for Christiania.

Østre Landsret har mandag i det væsentligste stadfæstet fem domme fra Københavns Byret om til beboerne. Det fremgår af dommen, som er offentliggjort på rettens hjemmeside.

Landsretten afviser, at indgrebet er i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8, der handler om ret til respekt for en persons hjem.

I sagen har retten skulle tage stilling til, om beboerne skulle idømmes bøder for ikke at efterkomme Kystdirektoratets påbud om at fjerne bådene, da de ikke har tilladelse til at ligge der fast.

Københavns Byret idømte i august flere beboere bøder på 5000-10.000 kroner for ikke at følge påbuddene. De blev også pålagt at betale en bøde på 1000 kroner om måneden, så længe de ikke fjerner bådene.

Østre Landsret har i forhold til de fleste af bådene lagt til grund, at de ikke var blevet fjernet, før Kystdirektoratets påbud om fjernelse udløb.

Landsretten tiltræder de bøder, som byretten idømte. Desuden har landsretten blåstemplet, at der skal betales tvangsbøder til de bådejere, der endnu ikke har fjernet deres både.

Dermed er der taget endnu et skridt i en langvarig strid om Fredens Havn, som myndighederne i årevis har forsøgt at få ryddet.

Den ene af beboerne er Esben Banke, som flyttede dertil som den første for over 14 år siden. Han er uddannet bådbygger, men efter en konkurs bosatte han sig i en båd i området i 2006.

- Det er mit hjem, fortalte han ved et første retsmøde i Østre Landsret i slutningen i april.

Siden kom flere beboere til. Heriblandt "Storken" - som han kaldes. Han har boet i havnen siden 2016, hvor han blev træt af at bo i sin bil.

- Jeg er pensionist og bor derude. Hvis jeg bliver frataget det sted at bo, så har jeg nok ikke et sted at bo, sagde han ved retsmødet.

I retten har beboerne talt for, at det i strid med menneskerettighederne at skulle fjerne bådene. Men det afviser landsretten.

Retten lægger blandt andet vægt på, at der var en formel høringsproces, inden at Kystdirektoratet udstedte påbuddene. Der havde også været dialog mellem Kystdirektoratet og beboerne.

Landsretten lagde også til grund, at kommunens hjemløseenhed havde været inddraget og havde gjort de berørte bekendt med alternative muligheder for bolig.

Flere af beboerne fortalte dog i retten, at de ikke fungerer i lejligheder og ikke vil bo på herberg. Ifølge "Storken" har kommunen tilbudt ham plads på et natherberg, hvis han bliver smidt ud af havnen.

- Det er ikke et sted at sove. Du skal have alle dine ting nede i soveposen og sørge for, at den ikke bliver skåret op om natten, sagde han i retten.

Beboerne vil ikke forsøge at få sagen for Højesteret.

/ritzau/