Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

To brødre fra den dominerende bande på Blågårds Plads, er nøglepersoner i den bandekriminalitet, som politiet prøver at stoppe.

Hells Angels er ikke i krig mod forskellige indvandrerbander i København - HA’erne og gruppens aktionsstyrke AK81 er dybest set i krig 'mod en enkelt familie'.

Det siger justitsminister Brian Mikkelsen (K) i et interview med B.T.

- Det, vi kalder Blågårds Plads-banden, er jo dybest set bare én familie. Hvor storebroderen er i fængsel i øjeblikket og lillebroderen driver den kriminelle virksomhed imens. Den er selvfølgelig vokset noget på det seneste. Men familien er kernen. Og det handler overhovedet ikke om racekrig. Det handler om, hvem der skal styre hashmarkedet, siger Brian Mikkelsen.

De to brødre - i kvarteret kendt som Store A og Lille A - er vidt berygtede for deres kriminalitet og voldsomhed.

Læs videre herunder

En rollemodel
For fem år siden blev den 30-årig lillebror, der i kvarteret omkring Blågårds Plads på Nørrebro kun kendes som 'Lille A', udpeget som en 'rollemodel', der arbejdede på gadeplan med kvarteres rødder og ledte dem på 'rette vej'. I dag er billedet af Lille A som rollemodel lige dele komisk og tragisk - Københavns Politi anser 'Lille A' for at være en af hovedkræfterne i bandekrigen og i Nørrebros kriminelle virksomhed.

Lillebros kriminalitet er dog intet at regne for hvad storebror, i kvarteret kaldet 'Store A', kan byde på: Den 35-årige storebror, der anses for kvarteret og familiens egentlige leder, er varetægtsfængslet, sigtet for en efter danske forhold uhørt brutal plan: Han har hyret to polske mænd til at begå lejemord mod fem rivaler i det kriminelle miljø i København. Men planen blev forpurret af politiet og 'Store A' har siden februar 2008 siddet fængslet.

Hader danskere
De to brødre, kendt som Lille A og Store A har gennem de seneste 10-15 år været dominerende i det politiet betegner som Blågårds Plads gruppen. Den indvandrerbande, der ligger i krig med Hells Angels og støtterne i AK81, og som kæmper om et hashmarked, der er mange millioner værd.

Men kampen handler også om ære og territorier, blandt andet tændt af den ene brors had til ’hvide mennesker’, som en kilde siger til B.T.

- Lille A hader hvide danskere, og det skulle efter sigende være, fordi brødrenes far havde de mest lusede jobs, f.eks rengøring. Det var svært for Lille A, at se sin far gå rundt og samle skrald op efter de hvide danskere, siger en kilde med kendskab til brødrenes miljø til B.T.

De to er født i Marokko af fattige forældre, der kom til Danmark i 70’erne med drømmen om et bedre liv. Men i dag er sønnerne blandt de mennesker som chefpolitiinspektør Per Larsen direkte betegner som hårdkogte gangstere:

- Det er et miljø, der er noget hårdere end det, vi ellers kender fra grupper som Hells Angels og Bandidos, sagde han om Blågårds-banden til B.T. juli 2007, et halvt år før Store A blev fængslet og sigtet for at have planlagt fem lejemord på dansk grund.

Straffet før
Det er ikke første gang Store A sidder bag tremmer. I 2002 blev han idømt to års fængsel for at have fordelt 188 kg hash til en række hashklubber i København og omegn, og i 1999 fik han tre år og fire måneder for blandt andet vold, røveri og trusler.

- Lillebroren har været meget dygtig til at gå fri, men de er begge frygtet i miljøet. De er kendt som skruppelløse, og frygtet for det de kan iværksætte. Brutal vold. Men de tør ikke gøre noget når de er alene, men det er de også sjældent for de omgiver sig tit med et slæng af livvagter og hangarounds, siger en kilde til B.T.

Mens storebror sidder bag lås og slå, gemmer lillebroderen sig et ukendt sted i København.

Ansat af kommunen
- Han har adresse i Marokko, men opholder sig i Danmark, hvor han bor på hoteller og hos venner og bekendte, fortæller en kilde.

Lillebroderen kom i mediernes søgelys, da B.T. i 2004 afslørede, at han var ansat af Københavns Kommune som gademedarbejder i Nørrebro-projektet ’Gadepulsen’ samtidigt med, at han var aktiv i den islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir, der går ind for sharia-loven.

- Han er blevet set flere gange i forbindelse med Hizb ut-Tahrir, og har klart sympati for dem. Men det er ikke noget de andre i gruppen er særligt glade for. Indvandrer-gangsterne er normalt ikke specielt religiøse, siger en kilde til B.T.

Blandingen af kriminel underverden med let adgang til våben samt sympati for islamisk fundamentalisme betegnes af B.T.s kilde som; 'oget af en sprængfarlig cocktail som man skulle tro, at PET må interessere sig for.

En anden kilde fortæller, at Blågårds-banden lige nu er mere fragmenteret og spredt i forskellige grupperinger ud over København samt forstæder. Brødrene har stadig har stor indflydelse i toppen af de kriminelle indvandrermiljøer, og grupperne er gode til at samarbejde.

- Og der er ingen tvivl om, at brødrene har forbindelse til en del af de skyderier, der foregår. Og i det miljø er det sådan, at der ikke bliver skudt, hvis det ikke er planlagt fra toppen. Medmindre man befinder sig i en presset situation, siger en kilde, der fortæller, at det er almindeligt accepteret i miljøet, at drabet på en irakisk indvandrer i Mjølnerparken forrige weekend er den eneste skudepisode, hvor en uskyldig med indvandrerbaggrund er blevet ramt.

- Særligt Store A er helt uhæmmet. Han er psykopat. Han smadrede engang en fyr med en hammer, fordi han skyldte penge i forbindelse med en hash-handel, siger kilden.

For et par uger siden lød den stående ordre fra Blågårds-gruppen og de andre grupper på Nørrebro, som de samarbejder med på, at man skulle skyde først og spørge bagefter, hvis rockerlignende typer kom indenfor territoriet eller nogen opføre sig mistænkeligt.

- Ligenu lyder det på, at de også har venner, der er skaldede og ligner rockere, og at man skal passe lidt mere på, før man skyder, siger en kilde.