Dommer lod voldsmand slippe med betinget straf, fordi politiet overså hjemmerøverens dna-match i fire år

Onsdag kom det frem, at politiet siden 2006 har overset 1.000 hit i sit dna-register på grund af en programmeringsfejl.

Men nu viser det sig, at de 1.000 sager ikke er de eneste, hvor forbrydere i årevis har gået frit omkring - selv om politiet havde faste beviser mellem hænderne.

Slap med seks måneder betinget

I mindst et tilfælde - en sag om et meget opsigtsvækkende hjemmerøveri fra 2003, hvor en 93-årig kvinde blev banket gul og blå i sit hjem og længe svævede i livsfare - overså politiet nemlig i fire år, at man havde et dna-match på gerningsmanden.

Det betød, at den 41-årige hjemmerøver - der var narkoman og ude efter penge til et hurtigt fix - slap med en betinget straf på seks måneders fængsel.

Utilfreds med rabat

'Jeg har gjort straffen betinget. Det har jeg på baggrund af den lange sagsbehandlingstid. Så du skal ikke ind at sidde. Politiet kunne principielt have opklaret sagen i 2006, derfor er det ikke rimeligt, at du kommer ind at sidde, sagde dommer Tina Susanne Nielsen ved Københavns Byret til den 41-årige hjemmerøver.

Uholdbart

Flere partier i Folketinget finder sagen foruroligende. Hos Dansk Folkeparti frygter retsordfører Peter Skaarup, at sagen danner præcedens - så forbryderne i de op mod 1.000 nye sager også vil slippe med betingede domme.

- Det er dybt uholdbart, hvis sagen danner præcedens, så forbryderne slipper for straf eller bliver straffet mildere, fordi beviserne ikke kom frem før. Det er en stor retspolitisk udfordring, og det her må justitsministeren forholde sig til, siger retsordfører Peter Skaarup.

Hos Venstre er Kim Andersen enig.

- Det lyder som en meget kedelig sag, og jeg undrer mig meget over begrundelsen. Man er vel skyldig, uanset at der henvises til, at politiet kunne have fanget ham noget før. Jeg må sige, at det er stort nedslag. Vi må nu orientere os om sagen og se, om den kalder på politiske initiativer, siger Kim Andersen.

- Det er meget vigtigt, at vi i strafudmålingen rammer inden for skiven, ellers krænker vi retsfølelsen i befolkningen.

Den 93-årige kvinde - Tove Rosa Hansen - døde 26. september 2006 på Tingbjerg Plejehjem, tre år efter overfaldet. Hun forlod denne verden uden visheden om, hvem hendes overfaldsmand - den 41-årige narkoman, der havde efterladt den nyligt hofteopererede pensionist livløs i en blodpøl på gulvet - var.

Men det burde hun ikke have gjort. For allerede 13 dage før, at Tove Rosa Hansen åndede ud, 13. september 2006, indlæste politiet nemlig hendes overfaldsmands dna i dna-registret, Her burde et cigaret skod fra gerningsstedet have fældet ham og givet den 96-årige kvinde vished med på sin rejse - det skete bare ikke.

I stedet skulle der gå yderligere fire år, før politiet under en manuel gennemgang af registret forbandt de to dna-pro-filer med hinanden, fremgår det af oplysninger fra straffesagen.

- Under gennemsynet blev der konstateret en sag, hvor en sporprofil ikke var indlæst i det centrale dna-register. Baggrunden kendes ikke, står der i et af sagens dokumenter.

Tilstod alt

Den 41-årige hjemmerøver tilstod senere røveriet uden forbehold. Han troede, at lejligheden var tom og gik i panik ved synet af Tove Rosa Hansen, bedyrede han i retten.

- Jeg vil bare bede hende om at være stille, så jeg tager hårdt fat i hende, forklarede hjemmerøveren i retten.

Tove Rosa Hansen brækkede begge arme under overfaldet og blev fundet i en blodpøl af en hjemmehjælper.

Hun havde slagmærker i hovedbunden og svævede længe i livsfare.