Fire personer kendt skyldige i drab og drabsforsøg.

Sådan lød afgørelsen onsdag eftermiddag ved Retten på Frederiksberg, da der skulle afsiges kendelse om skyld i en sag om en likvidering begået i Husum i udkanten af København i april 2020.

I alt seks personer har været tiltalt i drabssagen, hvor en 22-årig mand blev skudt og dræbt i et bandeopgør, da han netop havde sat sig ind i sin bil.

Manden blev 8. april 2020 dræbt i en byge af skud fra en Colt-pistol og en Uzi-maskinpistol på Åfløjen i Husum i København.

Politiet offentliggjorde efter drabet og drabsforsøgene i Husum-området i foråret 2020 dette foto af en af gerningsmændene.
Politiet offentliggjorde efter drabet og drabsforsøgene i Husum-området i foråret 2020 dette foto af en af gerningsmændene. Foto: Politiet
Vis mere

Det skete ifølge politiet, efter at gerningsmændene fra den nu forbudte bande Loyal to Familia (LTF) havde forberedt og planlagt mordet i over en uge.

Og i dagene op til selve drabet havde et par af gerningsmændene tilsyneladende i dagevis holdt offerets lejlighed i Brønshøj under observation for at blive klar over, om han var til stede i boligen.

Netop som offeret havde sat sig ind på førersædet i sin egen sorte Toyota på parkeringspladsen foran lejligheden, blev bilen bagfra beskudt med en regn af projektiler.

Tre af skuddene ramte den 22-årige i ryggen, så han blev påført dødelige skudlæsioner.

Ved et af drabsforsøgene i Brønshøj medbragte gerningsmændene blandt andet en maskinpistol af mærket Uzi.
Ved et af drabsforsøgene i Brønshøj medbragte gerningsmændene blandt andet en maskinpistol af mærket Uzi. Foto: Politiet
Vis mere

Da den første tilkaldte politipatrulje nåede frem til gerningsstedet, sad den dødeligt sårede 22-årige bag rattet bleg og gispende efter vejret, hvor også forruden var skudt i stykker.

Bagefter kunne politiets teknikere tælle 26 afskudte patronhylstre fra to forskellige våben på asfalten bag den sønderskudte bil.

Politiet mener at have et ret godt billede af, hvordan gerningsmændene til drabet kommunikerede med hinanden, fordi man har haft held til at bryde krypteringen på de særlige EncroChat-telefoner, som organiserede kriminelle over hele verden følte sig sikre ved at bruge frit.

Men omkring 2019-2020 lykkedes det franske og hollandske myndigheder at knække krypteringen, og det har spillet en uhyre central rolle i bevisførelsen i nævningesagen om bandedrabet fra Husum.

»Den dekrypterede kommunikation fra EncroChat indeholder en detaljegrad, som jeg faktisk aldrig har set mage til i straffesager,« påpegede specialanklager Laura Birch i sin procedure.

I den forbindelse gav hun nogle få eksempler på nogle af de tekstbeskeder, som blev udvekslet op til drabet:

»Hvad så, bror. Jeg har fire pistoler og en AK (-47 maskinpistol, red.). Sender foto om lidt. Har også en 365 (Sig Sauer-pistol, red.) på fjernlager.«

»Ligger på lur ved tanken ved Husum og ser om de ludere dukker op,« lød et par af de belastende sms-beskeder.

Ifølge anklageren brød bandekrigen mellem LTF og Husumgrupperingen for alvor ud i lys lue, efter der 19. marts blev skudt mod lejligheder på Frederiksberg med tilknytning til henholdsvis LTF og Husumgruppen.

Og en uges tid senere blev en mand skudt i ballen ved Gadelandet i Brønshøj, hvorefter en af de formodede gerningsmænd kort efter blev påkørt på sin cykel på Vestvolden i Husum, så han senere på natten blev fundet dødeligt kvæstet i en lejlighed i Søborg.

Det dødsfald var efter politiets opfattelse grunden til nedskydningen kort efter af det 22-årige offer for Husum-drabet,