Skudangrebet mod et debatmøde i et kulturhus i København lørdag, er et angreb på ytringsfriheden. Sådan lyder budskabet søndag i flere danske avisledere.

»Det er tragisk, og et fejt og barbarisk angreb på vores demokratiske livsform og på den ytringsfrihed, som vi sætter højt,« skriver BT's chefredaktør Olav Skaaning Andersen.

»Vi havde forventet at angreb på ytringsfriheden i Danmark. Alligevel slår det forbandet hårdt, når det sker. At gerningsmænd slår til mod hjertet af vores demokrati. Med våben og vold. Vi ved ikke hvem, der står bag. Viser det sig, at det skete i Islams navn, skal vi huske på, at der er tale om fundamentalister. Og ikke et udtryk for almindelige muslimers værk. Men man kan ikke kraftigt nok tage afstand fra attentatet. De formørkede kræfter skal vide, at de ikke får bugt med os. Ytringsfriheden vil vi aldrig opgive,« skriver Olav Skaaning Andersen.

Angrebet fandt sted lørdag eftermiddag, hvor en mand åbnede ild mod et debatmøde om kunst, blasfemi og ytringsfrihed, der blev afholdt i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. En 55-årig, civil mand blev skudt og dræbt ved attentatet, mens tre betjente blev såret af skud.

Politiet har siden jagtet gerningsmanden, som endnu ikke er identificeret.

»Uanset hvem der præcis stod bag angrebet på et debatmøde med blandt andet den svenske kunstner Lars Vilks på Østerbro i København, er det vanskeligt at se det som andet end endnu et anslag mod ytringsfriheden og de vestlige frihedsrettigheder, nu for første gang på dansk jord,« skriver Berlingskes lederskribent.

Politikens ansvarshavende chefredaktør, Bo Lidegaard, skriver i sin leder, at danskerne må holde fast i ytringsfriheden trods angrebet.

»Ytringsfriheden er en ret, som vi står fast på, og som vi ubetinget vil forsvare. Det må aldrig lykkes enkeltpersoner eller grupper at kyse os til tavshed,« skriver Bo Lidegaard i Politkens leder, hvor han også opfordrer danskerne til ikke at lade sig kue af ekstremister.

»Intet våben er stærkere over for ekstremismen end den hverdag, vi alle er en del af. Trods truslerne må vi bestræbe os på at leve, som vi gjorde før gårsdagens attentat i København. Vi står fast på demokratiet. Og vi er stærkest,« skriver Bo Lidegaard.