I byerne omkring asylcentrene i Midt- og Vestjylland har butikkerne længe været plaget af tyverier begået af asylansøgere, der mødes på tværs af centrene

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Ved indgangen til Solveig Madsens butik hænger et skilt skrevet på både dansk og engelsk. Budskabet er klart: Man må ikke have tasker med ind i forretningen. Skiltet hænger der, fordi hun gentagne gange har taget asylansøgere på fersk gerning i at fylde store tasker med varer fra hendes Spar.

- Man går hen og bliver meget negativ over det her. Det er et pres i hverdagen, og det kan være ubehageligt for mig at køre hjem fra arbejde og skulle overlade butikken til nogle 18-årige ungarbejdere. Det har jeg sommetider helt ondt i maven over, siger hun.

Det er et skilt, især flere af hendes ældre kunder, der plejer at have varerne i små tasker på hjul, ikke forstår. Solveig Madsen må forklare dem, at det hænger der for at undgå tyve i butikken. Især dem, der kommer oppe fra asylcentret. Hendes Super Spar ligger for foden af bakken ved Hanstholm Havn, et stenkast fra Hanstholm Asylcenter. Gennem det sidste år har tyverier begået af asylansøgere plaget flere af områdets butikker.

Et af de seneste skete for tre uger siden i butikschef Henrik Poulsens Spar i den vestjyske by Sjørring. Han opdagede, at der var stjålet flere energidrikke fra hylderne, og at den ene gerningsmand stadig var lige udenfor butikken. Politiet fandt den anden gerningsmand i en bil på asylcentret i Hanstholm, 25 kilometer væk. Sammen med aftenens tyvegods og barberblade, sprut og energidrikke fra andre røverier.

Stort problem

Henrik Poulsen har længe været på vagt over for tyverier i butikken. Fra sin plads bag kassen kan han se de eftertragtede alkoholflasker ved indgangen, og han holder skarpt øje med kunderne.

- Jeg er træt af det. Nu holder jeg især øje, hvis der er en stor, tom skuldertaske med ind. Uanset om de er udlændinge eller danskere. Også flere at mine kolleger i andre Spar-butikker siger, at det er et stort problem med alle de tyverier, siger han.

Tyveriet i Sjørring skete den 13. august. De to mænd på henholdsvis 33 og 34 år bor på asylcentre i Hanstholm og Hvalsø på Sjælland, og de er nu sigtet for også at stå bag flere andre butikstyverier.

Tonen er fælles for flere af Hanstholms butikker, der alle ligger et stenkast fra asylcentret. I Kaj’s Ure, en lille butik i bycentret, forsvinder der dagligt varer fra gadesortimentet, og da en anden butikschef fik stjålet en bilradio fra butikken, blev den senere fundet på et af asylcentrets værelser. Også Solveig Madsen har flere gange været henne ved kunder, hun netop havde set stjæle, og bedt dem tømme tasker og lommer.

- Nu er der ro i min Spar. Men det er nok fordi, vi er blevet meget vågne hernede. Kunderne ikke er i tvivl om, at vi kigger på dem, når de er inde i butikken, siger hun.

Tyvene fra Sjørring blev sigtet, og efter Udlændingeservice havde set på mændenes papirer, blev det besluttet, at de ikke skulle i grundlovsforhør, men at sigtelserne indgår i den endelige behandling af asylsagerne.

Dårligt rygte

Solveig Madsen er ærgerlig over, at asylansøgere får det dårlige rygte blandt butiksejere.

- Vi er desværre nødt til at skære dem over en kam, for vi kender dem jo ikke. Vi ved godt, at nogle af dem på asylcenteret virkelig har brug for hjælp. Jeg er bare bange for, at der er nogen, der gør det surt for dem at være på centret.

Hanstholm Asylcenter forsøger at forebygge kriminalitet ved at tage alle nye beboere ind til en modtagelsessamtale og lære dem om dansk kultur.

- For eksempel hvordan man handler i Danmark, hvilke konsekvenser det har, når man bryder loven og at en lovovertrædelse kommer til at ligge på deres sag, siger specialkonsulent på asylområdet i Thisted Kommune, Birthe Hjortdal.

Asylcenteret, politiet og butikkerne i Hanstholm mødes i september, hvor de vil prøve at finde en løsning på problemet.