Anklagemyndigheden kræver, at den drabssigtede Peter Madsen får forlænget sin varetægtsfængsling.

Den 47-årige Peter Madsen, som sidder fængslet for drabet på den svenske journalist Kim Wall, skal atter stilles for en dommer, når hans varetægtsfængsling udløber 3. oktober. Her vil anklagemyndigheden kræve, at den drabssigtede ubådskaptajn får forlænget fængslingen med yderligere fire uger.

»Vi har et retsmøde på tirsdag, hvor vi vil anmode retten om, at varetægtsfængslingen af Peter Madsen bliver forlænget yderligere fire uger. Med mindre Peter Madsen på forhånd meddeler gennem sin advokat, at han accepterer fængslingen frivilligt. Vi har kontaktet hans forsvarer, men har ikke fået en tilbagemelding endnu,« siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Advokatur for personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi.

Kommer I til at fremlægge nyt i retten?
»Vores udgangspunkt er en begæring om fortsat fængsling. Hvad der ellers kommer til at ske, kan jeg ikke udtale mig om, men det er i hvert fald ikke vores opfattelse, at der er sket noget, som har afsvækket mistankegrundlaget mod ham.«

Er der sket noget, der har styrket det?
»Det har jeg ingen kommentarer til på nuværende tidspunkt.«

Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet siden 12. august, hvor han blev fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for drabet på Kim Wall. Dagen forinden havde han selvsunket sin ubåd Nautilus i Køge Bugt efter en fatal sejlads, hvor den svenske journalist ifølge Peter Madsens forklaring mistede livet ombord på ubåden.

Efterfølgende hævder han, at han begravede hende til søs, men den udlægning tror politiet ikke på. Det er derimod politiets teori, at den 47-årige Peter Madsen dræbte sin medpassager og parterede hendes lig, som han efterfølgende kastede i havet.

Når dommeren på tirsdag skal tage stilling til, om Peter Madsen skal blive bag tremmer, kommer han i modsætning til sidste fristforlængelse ikke selv til at være til stede i retten. Han skal i stedet medvirke via et videolink fra Vestre Fængsel, hvor han sidder. Og selve retsmødet kommer næppe til at vare 4,5 time som sidst, hvor Peter Madsen blev afhørt i timevis om, hvad der skete op til, under og efter Kim Walls død.

»Han medvirker via et videolink fra fængslet, og det kan der ikke ændres på. Det er noget, retten har bestemt. Men man skal ikke forvente sig en fristforlængelse af samme varighed som sidst, hvor det havde karakter af at være et grundlovsforhør,« forklarer Jakob Buch-Jepsen.

Denne gang bliver retsmødet afholdt i retssal 36, hvor der er plads til 27 tilhørere. På grund af sagens store bevågenhed har retten allerede på forhånd besluttet fordelingen af pladserne, nøjagtig som man gjorde det forud for fristforlængelsen 5. september. Det gøres for at 'sikre tilhørerpladser til de berørtes familiemedlemmer og pressens repræsentanter', skriver Københavns Byret.

Fire af pladserne er derfor afsat til pårørende til den dræbte Kim Wall og den drabssigtede Peter Madsen. 13 pladser er reserveret til de landsdækkende danske medier med én plads til hver, otte pladser er reserveret til journalister fra udenlandske medier, mens to pladser går til 'andre tilhørere'.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark til anklagemyndighedens begæring. Hun er ikke vendt retur.