Et år bag tremmer. Det skal ifølge anklageren være minimumsstraffen til den 38-årige læge, som ifølge anklagerne fuskede sig ud af faderskabet til en lille pige med hjælp fra to lægevenner.

Den i dag næsten fire-årige pige kom til verden i 2010, og siden har den 38-årige læge Filipe Carlos Warberg De Medeiros forsøgt undvige sig faderskabet, ansvaret og børnebidraget til pigen.

Det skete med hjælp fra to lægevenner, der ifølge tiltalen bidrog med lægeerklæring og falske dna-attest, som reddede ham fri af faderskabet under faderskabssagen tilbage i 2011. Siden tog den lille piges mor sagen til Landsretten, og først dér blev der endelig iværksat en undersøgelse af beviserne i sagen.



Selvom de tre læger ‘kun’ er tiltalt for forsøg på bedrageri efter straffelovens § 279, så bør de dømmes, som om det rent faktisk er sket, sagde anklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi under retsmødet mandag i Retten i Lyngby.

- Det her burde sidestilles med, hvis der var sket en fuldbyrdet forbrydelse. Det har været særdeles svært at afsløre, det har taget lang tid, og det er kun sket med hjælp fra en dygtig politikvinde, sagde Jakob Buch Jepsen.

Det betyder, at 38-årige Filipe Carlos Warberg De Medeiros ifølge anklageren skal mindst ti til tolv måneder i fængsel, hvis han dømmes efter anklageskriftet. Her er han tiltalt for forsøg på bedrageri, embedsmisbrug og for at give falsk forklaring i retten under faderskabssagen.

- Jeg kan ikke se, at Filipe kan stå til mindre end ti til tolv måneders fængsel. Henset til sagens karakter, hvor Filipe er hovedgerningsmand, er der ingen grunde til at gøre sagen hel eller delvis betinget. Det er den simpelthen for grov til, siger Jakob Buch Jepsen.

Straffen til lægevennen Mozammil Iqbal skal også udmåles i måneder, mener anklageren. Han er tiltalt for at have udfærdiget to dna-prøver, som viste, at Filipe Carlos Warberg De Medeiros ikke var far til pigen. Prøver, som blev brugt som beviser i faderskabssagen i 2011.

- Det er min vurdering, at Iqbal står til ikke under fem til seks måneders fængsel for de samlede forhold. Hvis der sker rettighedsfrakendelse, skal straffen ligge på ikke under fire måneder. Straffen bør henset til grovheden kun delvis gøres ubetinget, sagde Jakob Buch Jepsen.

Rettighedsfrakendelse betyder, at de to lægevenner risikerer at miste retten til at arbejde som læger. Og sker det, reduceres selve straffen formentlig.



For den ene, der er gift og far til tre, kræves 'kun' en straf målt i dage, fordi han ‘blot’ havde underskrevet en lægeerklæring. Det skete på en parkeringsplads, hvor Filipe Carlos Warberg De Medeiros fik en underskrift på, at han var for syg til at lade sig dna-teste i faderskabssagen. Til trods for, at på samme tid stadig var i stand til at arbejde fuld tid, dyrke crossfit og deltage i tennis-turneringer.

- At lægeerklæringen udfyldes på en parkeringsplads, viser blot, hvor usagligt det er. Og jeg tror at hovedtallet af danske læger havde sagt fra her, sagde Jakob Buch-Jepsen.

- Sker der en rettighedsfrakendelse, så skal der være mindre fradrag i straffen. Men det bør ikke være lavere end 30 dages fængsel til Astrup, sagde anklageren.

Når der ikke kræves rettighedsfrakendelse for Filipe Carlos Warberg De Medeiros, så skyldes det, at han i faderskabssagen handlede som privatperson og ikke som læge.

Selve faderskabssagen kørte ved Retten på Frederiksberg, men da det også var Frederiksberg ret, der meldte sagen til politiet 29. april 2013, er den erklæret inhabil. Sagen er i stedet overgået til Retten i Lyngby.

Her nægter alle tre tiltalte sig skyldig. Der ventes at falde dom fredag.