En mand og en kvinde er tiltalt for vanrøgt af 25 hunde. Sagen begynder ved Retten i Helsingør onsdag.

25 stærkt afmagrede hunde spærret inde på meget lidt plads med afføring og urin overalt og uden adgang til mad eller vand.

Det var det syn, som mødte politiet en novemberdag i 2016, da de ankom til et sommerhus i Græsted i Nordsjælland.

I sagen er en 42-årig kvinde og en 48-årig mand tiltalt for at have behandlet 25 labradorer groft uforsvarligt.

De 15 voksne hunde og ti hvalpe blev fundet 10. november 2016. Men først nu er sagen klar til retten.

Retten i Helsingør skulle efter planen have påbegyndt retssagen mod de tidligere ejere af hundene mandag, men da nogen involveret i retssagen er forhindret i at dukke op, ventes sagen først at gå i gang onsdag.

Det har ikke været muligt at Ritzau at få oplyst, hvem der er forhindret i at deltage i retssagen eller hvorfor.

Af tiltalen mod parret fremgår det, at de gennem længere tid undlod at give de 25 hunde tilstrækkeligt foder og vand, og derfor var de alle tydeligt afmagrede.

Blandt dem var to diegivende tæver samt ti brune hvalpe, som på daværende tidspunkt var mindre end otte uger gamle.

Samtidig havde hundene ingen adgang til rene hvilesteder, fordi der lå afføring, urin og indtørret urin overalt på den begrænsede plads, som de levede på.

Det betød også, at indeklimaet var groft forringet og påvirket af ammoniakdampe.

Den 48-årige mand er foruden overtrædelse af dyreværnslovens paragraf 28 tiltalt for dokumentfalsk, bedrageri og personelfalsk - altså brug af en andens identitet.

Det skyldes, at han ifølge tiltalen, få måneder efter at hundene var blevet taget fra parret, forsøgte at få udleveret to af de vanrøgtede labradorer fra et internat i Roskilde ved hjælp af en anden persons sygesikringsbevis.

Det er dog langtfra første gang, at man ser denne type sager. I december blev en 71-årig kvinde eksempelvis idømt et års betinget fængsel ved Retten i Randers for at have vanrøgtet 61 hunde.

Samtidig blev hun frakendt retten til at have med dyr at gøre i ti år.

Står det til anklageren i sagen, skal parret straffes for overtrædelse af dyreværnsloven og fratages retten til omgås dyr i en periode.

/ritzau/