Lyt til artiklen
To politibetjente beslaglagde 110.300 kroner fra dødsboet efter Søs Fejerskov-Quists far. De nægtede at skrive en kvittering, og ved udbetalingen manglede der pludselig 20.000 kroner. Nu efterforsker Den uafhængige Politiklagemyndighed sagen. 

16. maj i år ånder Søs Fejerskov-Quists far, Gunner Frede Fejerskov-Quist, ud for sidste gang i sin lejlighed i Københavns Nordvestkvarter. Inden når faderen at ringe til Søs Fejerskov-Quist, som ringer 112, og lidt efter Falckreddere og politi ankommer også Søs Fejerskov-Quist til faderens lejlighed. Men for sent.

Fordi faderen er såkaldt ’dødfunden’, begynder de to betjente at undersøge omstændighederne for dødsfaldet, og derfor tømmer de faderens pengeskab for 110.000 kroner og erklærer, at de vil beslaglægge pengene som en del af boet, der først vil blive tilgængelig for familien, når sagen er færdigefterforsket. 

Det er den først to uger senere, hvor politiet nu kan afvise, at der ligger noget kriminelt bag. Men i politiets system står kun 90.300 kroner registreret. 20.000 kroner mangler. Derfor har den 47-årige underviser og tidligere advokatsekretær Søs Fejerskov-Quist nu anmeldt Københavns Politi, som har indbragt sagen for Den uafhængige politiklagemyndighed, der efterforsker straffesager mod politiet.

- På dødsdagen sidder jeg i sofaen i min fars lejlighed, med min far liggende død på gulvet, mens de to betjente begynder at tælle nogle bundter penge, de har fundet i pengeskabet. Jeg var slet ikke klar over, at han opbevarede så mange penge, men det virkede ærligt talt, som om politiet mistænkte mig for at have slået min egen far ihjel, da de så alle de penge. Men de tæller løs, og jeg hører flere gange dem sige et beløb på 110.000 kroner, siger Søs Fejerskov-Quist.

I lejligheden finder betjentene også en pung, hvis indhold på 300 kroner, de ligeledes beslaglægger. Alt i alt et beløb på 110.300 kroner, som gentages flere gange. Det hører både Søs Fejerskov-Quist, hendes mand og søster, der var til stede i lejligheden, og som BT har talt med.

- Jeg beder om en kvittering, men beskeden er, at det kan vi ikke få, og at vi må stole på dem. Og jeg svarer for sjovt: Ja, vi regner da heller ikke med, at I sidder i bilen og deler pengene, siger Søs Fejerskov-Quist.

Generelt føler familien sig ’dybt mistænkeliggjort’ midt i deres sorg, fordi der ifølge familiemedlemmerne spørges ind til faderens medicinforbrug, og der tales om obduktion og forsegling af lejligheden. Men efter 14 dage bortfalder mistanken og forseglingen ophæves. Søs Fejerskov-Quist tropper derpå op på Station Bellahøj i København for at hente nøgler til sin fars lejlighed og for at få udbetalt de beslaglagte penge til sin bankkonto, men nu mangler der pludselig 20.000 kroner.

- 'Sig mig, har I ikke et bogholderi, der holder styr på den slags?' spørger jeg. Men beskeden er blot, at ’politiet repræsenterer jo også bare et bredt udsnit af befolkningen’. Underforstået, at der også forsvinder penge hos politiet. Jeg bliver dybt chokeret over den kommentar, siger Søs Fejerskov-Quist.

Som tidligere advokatsekretær har Søs Fejerskov-Quist noteret hvert et navn på de politiansatte, hun har truffet gennem sagen, og det lykkedes hende at komme igennem til den overordnede, som har ansvaret for de to betjente, der var i lejligheden. Hun får at vide, at de pågældende betjente allerede har fået en reprimande, fordi der var flere fejl og mangler ved sagen.

- Jeg får at vide, at der er gået noget galt i betjentenes optælling af pengene. Der har aldrig været 110.300 kroner, men derimod kun 90.300. Der skulle også have ligget en seddel i pengeskabet, hvor det stod angivet, siger politiet, men den har jeg aldrig fundet eller set, siger Søs Fejerskov-Quist.

På Station Bellahøj ønsker ingen af de involverede at udtale sig i sagen, men BT erfarer, at ovenstående forklaring er den, politiet læner sig op ad. Betjentene har simpelthen talt forkert. De har ikke talt de enkelte sedler, men bundter á 10.000 kroner, og tilbage på stationen har der så vist sig at være færre sedler i nogle af bundterne. 

I politiet er man på ingen måde er stolte af sagen. De pågældende betjente har ifølge BT's oplysninger fået en reprimande, og deres sag bliver allerede nu brugt til at minde andre betjente om, at man skal gøre sig arbejde ordentligt - og huske kvitteringsblokken.

Men den forklaring mildner ikke Søs Fejerskov-Quist.

- Jeg ved jo stadig ikke, hvad der er op og ned. Om de har delt pengene i bilen. Det handler egentlig ikke så meget om de 20.000 kroner, men om den behandling vi har fået af politiet gennem hele forløbet. Først begår man fejl, og så forsøger man at løbe fra dem, siger hun. 

Hendes mand bakker op:

- Generelt synes jeg, at politiet har optrådt super uprofessionelt, også selvom det måske viser sig bare at være sløseri, siger Peter Fejerskov-Quist.

BT har set korrespondancen mellem familien og Københavns Politi samt anmeldelseskvitteringen fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Sidstnævnte efterforsker lige nu sagen og kan derfor ikke udtale sig om sagen.

- Jeg kan ikke udtale mig nærmere om den konkrete sag, der for tiden undersøges af Politiklagemyndighedens efterforskere. Men det er sådan, at hvis det straks kan konstateres, at en anmeldelse ikke har nogen gang på jorden, så har myndigheden mulig for at afvise anmeldelsen med det samme. I det her tilfælde har vi besluttet at iværksætte efterforskning. Når efterforskningen er afsluttet, vil der blive udarbejdet en redegørelse om sagen til Statsadvokaten, der derefter skal vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale, siger Rasmus Blaabjerg, kontorchef i Den Uafhængige Politiklagemyndighed.