I dag begynder retssagen mod en 16-årig dreng, der ved Retten i Holstebro er tiltalt for at stå bag det brutale drab på 77-årige Else Johannesen i Lemvig i august sidste år. Bliver han kendt skyldig, kan han maksimalt idømmes otte års fængsel, fordi han var under 18 år, da drabet fandt sted.

Står det til anklager Claus Benner, skal den 16-årige dog slet ikke idømmes en fængselsstraf. I stedet vil anklageren kræve den tiltalte dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling, fremgår det af anklageskriftet. Hvad der ligger til grund for, at anklagemyndigheden vil gå efter en behandlingsdom, ønsker Claus Benner ikke at komme nærmere ind på.

»Det vil jeg gerne vente med, til sagen begynder,« siger Claus Benner til BT.

Det var en hjemmehjælper, der den 2. august 2014 om morgenen fandt Else Johannesen død i dennes lejlighed i Lemvig. Retsmedicinske undersøgelser viste, at hun var blevet udsat for seksuelle overgreb.

Retsmedicinerne har dog ikke være i stand til at slå fast, om de seksuelle krænkelser fandt sted før eller efter, den ældre dame blev dræbt. Derfor er den 16-årige tiltalt for både voldtægt, forsøg på voldtægt, andet seksuelt forhold end samleje og usømmelig omgang med lig.

Nægter sig skyldig

Forsvarer Bent Aagaard oplyser, at den 16-årige nægter sig skyldig i drab og voldtægt, men erkender vold med døden til følge, tyveri og databedrageri, fordi han efter den 77-åriges død stjal hendes kreditkort og brugte til det til at købe sexlegetøj på nettet.

Det var netop brugen af det stjålne kreditkort, der ledte politiet til den 16-årige, som havde angivet sin hjemmeadresse ved købene. Han blev anholdt den 4. august ved middagstid og har siden været varetægtsfængslet i surrogat.

»Der er ingen tvivl om, at han har det rigtig skidt. Nu skal sagen heldigvis snart for retten, så den kan blive afsluttet, og det ser han frem til,« siger forsvareren.