Autonome overfaldt ubeskyttet statsminister.

  • Sikkerhedsekspert ryster på hovedet
  • Kan du huske hende?
  • Politikere: Uacceptabelt og torskedumt
  • Læs også tirsdagens leder

    Uden nogen form for politibeskyttelse begav statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sig i går på høflighedsvisit på Nørrebro. Det gik helt galt.

    En flok autonome greb chancen og smadrede flere æg i nakken på Fogh. Med den klistrede æggemasse godt kørt ind i håret måtte statsministeren springe i sikkerhed i sin ministerbil og i hast forlade Stengade på Nørrebro.

    Episoden fandt sted kort før klokken 16.00 foran Kirkens Korshærs varmestue i Stengade.

    Det var en tydeligt chokeret Anders Fogh Rasmussen, der i hast fortrak fra stedet.

    »Det var heldigt, det kun var æg,« konstaterede han i aftes, da B.T. mødte ham nogle timer efter overfaldet.

    Bag ordene ligger en slet skjult erkendelse af, at det ligeså godt kunne have været meget værre ting, der var blevet kastet mod statsministeren.

    I minutterne før havde han været inde for at aflevere en check på 22.101 kroner til de hjemløse brugere af varmestuen. Pengene stammer fra en auktion over den iturevne udgave af Anders Fogh Rasmussens bog fra 1993 »Fra socialstat til minimalstat«.

    Eksemplaret kom til at spille en central rolle i valgkampen, da den daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) pludseligt begyndte at rive sider ud af bogen på et vælgermøde i Valby Hallen ved København.

    Anders Fogh Rasmussen var med andre ord et smut ude i virkeligheden for at vise sig fra sin gavmilde side. Men gavmildheden bed ikke på de autonome - en flok på cirka 10 personer - der havde fået nys om begivenheden og valgte at benytte anledningen til at demonstrere deres utilfredshed med Danmarks nyvalgte regering.

    Arrangementet i varmestuen begyndte klokken 15.00. Her holdt Anders Fogh Rasmussen en tale, inden han overrakte checken til korshærschefen Bjarne Lenau Henriksen.

    Allerede på det tidspunkt var de autonome begyndt at røre på sig ude på gaden. De bankede på ruden, trykkede næserne flade og råbte slagord. Men demonstrationen var iøvrigt fredelig.

    Anders Fogh Rasmussen, der var taget på høflighedsvisit uden politibeskyttelse og kun ledsaget af sin pressechef Michael Kristiansen, anede ikke uråd.

    I hvert fald stoppede han op udenfor Kirkens Korshærs varmestue, på vej hen til sin ministerbil. Mens han stod og talte med en af de daglige brugere af varmestuen kom angrebet. Bagfra.

    To æg blev kastet og ramte Anders Fogh Rasmussen i nakken. Den gule æggemasse satte sig i statsministerens mørke hår og løb ned ad hans grå jakkesæt.

    »Det er jo aldrig rart, at få æg i hovedet - men det gør jo ikke ondt,« sagde Anders Fogh Rasmussen i aftes, inden han skulle mødes med sin folketingsgruppe på et kursuscenter i Nordsjælland.

    Men et tappert smil på vej ind i ministerbilen i Stengade kunne ikke skjule ubehaget og overraskelsen hos statsministeren. Den altid nydelige og noble Anders Fogh Rasmussen brød sig selvsagt ikke om situationen.

    Efter angrebet blev han kørt hjem til familien Foghs hus i Nærum, hvor han tog et bad og skiftede tøj.

    Også for de øvrige tilstedeværende kom ægge-angrebet som en overraskelse. Den daglige leder af varmestuen i Stengade Annemette Nyfos så ikke selve overfaldet, men var opmærksom på de autonomes tilstedeværelse. Hun var gået ud på gaden for at blande sig med dem.

    »Vi havde jo ingen interesse i, at der skulle ske Anders Fogh Rasmussen noget, og deres demonstration var ikke voldelig. De grinede mest og råbte skældsord,« fortæller Annemette Nyfos om minutterne, før æggene blev kastet.

    Københavns Politi beskriver gerningsmændene som »autonome typer«. Der var intet politi på stedet. Ingen i Københavns Politi kendte til statsministerens besøg i Stengade.

    Men i Politiets Efterretningstjeneste, PET, vidste man godt, at statsministeren skulle til Nørrebro. Det er også PET, der beslutter om statsministeren skal have politibeskyttelse eller ej. Og episoden med ægge-kasteriet afslører intet mindre en gigantisk fejlvurdering fra PETs side.

    Men Anders Fogh Rasmussen mener fortsat, det skal være op til PET at bedømme, hvornår der skal være politibeskyttelse af ham selv og andre ledende politikere.

    »Det overlader jeg til politiet, at vurdere,« sagde han i aftes.

    Passede politiet sit arbejde?

    »Det vil jeg ikke udtale mig om,« lød det ordknapt fra statsministeren.