Forhåbentlig har de ordentlig mælk i fængslet Metropolitan Detention Center i Los Angeles. Da Tvind-guru Mogens Amdi Petersen sidst ruskede tremmer i et udenlandsk fængsel, var det netop et ordentligt glas mælk, som han savnede allermest.

Det fortalte han B.T., da han 7. oktober 1969 omsider kunne forlade fængslet i Flensborg i det nordlige Tyskland.

Her havde han siddet frihedsberøvet i seks uger, fordi han havde kastet en sten mod politiet under optøjer i Flensborg i forbindelse med et ny-nazistisk møde.

En underret idømte han i første omgang seks måneders fængsel for »landsfredsbrud«. Københavner-advokaten Jørgen Jacobsen fik dog i landsretten i Flensborg straffen nedsat, så den kom til at stemme med de seks uger, som Amdi Petersen på det tidspunkt havde siddet fængslet.

Betingelsen for at undgå yderligere frihedsberøvelse var dog, at han i tre år ikke begik ny kriminalitet.

»Bittert for en pacifist at være dømt for vold,« sagde Amdi umiddelbart efter sin løsladelse. Dengang var han landskendt som »provolæreren«, fordi han i 1965 som læreraspirant var blevet nægtet fastansættelse på Kroggårdsskolen i Odense på grund af sit lange hår.

Under sit ufrivillige ophold i det tyske fængsel blev Amdi Petersen sat til at pakke toiletpapir. Et trivielt arbejde på linje med det knoklearbejde, som hundredvis af Tvind-elever siden har måttet udføre for at skrabe penge sammen til aktiviterne i Tvind-koncernens internationale imperie.

Betalingen for at pakke toiletpapir udgjorde 50 pfennig om dagen. Amdi kunne have tjent mere i fængslet ved at fremstille atom-beskyttelsesmateriel til det vesttyske forsvar, men det nægtede han af ideologiske grunde.

Trods fængslingen havde han også mentalt overskud til at tage kampen op med fængselsledelsen, så straffefangerne et par gange om ugen fik lov til at se film og blive undervist i sprog.

Ligesom det i dag er tilfældet i USA, havde Mogens Amdi Petersen også i 1969 flere kvinder klar til at at modtage ham med åbne arme straks efter løsladelelsen.

Udenfor det tyske fængsel ventede hans daværende veninde Grethe Hansen fra Århus, og hans mor Eva kørte straks i bil fra Svendborg for at tage Lille Amdi (hendes mand hed også Amdi) i sin favn på Rends Efterskole ved grænsen, hvor han var ansat som lærer.