Marokkos ambassadør i Danmark fortæller, at danske myndigheder var vidende om anklager mod Said Mansour.

Danske myndigheder var fuldt bevidste om, at Said Mansour - også kendt som "Boghandleren fra Brønshøj" - risikerede fængsling med sin udlevering til Marokko.

Det siger Marokkos ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi, i et interview med TV2.

Marokko har i årevis anklaget Said Mansour for at have forbindelse til et terrorangreb i Casablanca i 2003. Her mistede 33 mennesker livet i fire koordinerede eksplosioner.

- Danmark vidste, at Said Mansour anklages for at have forbindelse til terrorangrebene i 2003. Man vidste, at han ved ankomsten til landet kunne risikere at blive anholdt, siger Khadija Rouissi til TV2.

Efter sin ankomst i Marokko blev Said Mansour prompte anholdt af marokkansk politi.

Mansour blev sendt ud af landet fredag, efter at Højesteret i 2016 stadfæstede landsrettens beslutning fra 2015 om at annullere Mansours danske statsborgerskab.

Han er dømt for at opfordre til terror og hellig krig. Udvisningen blev gennemført, efter at Danmark havde forhandlet en aftale på plads med de marokkanske myndigheder. De lovede i den forbindelse, at han ikke var i fare.

Marokko er tidligere blevet kritiseret af blandt andre FN for at bruge tortur i fængslerne.

Flere menneskerettighedsorganisationer mener dermed, at man med udvisningen af Mansour kan være på kant med menneskerettighederne.

Ifølge organisationen EuroMed Rights - et netværk af menneskerettighedsorganisationer - burde udvisningen af Said Mansour ikke have fundet sted.

- Der er risiko for tortur i Marokko. Der har selv for nylig været tilfælde af tortur, siger direktør Marc Schade-Poulsen til TV2.

- Der er tidligere sager om, at lederne af angrebet i Casablanca var blevet tortureret, siger han.

Samtidig, påpeger han, er der officielt dødsstraf i Marokko. Og den gængse fortolkning af den Europæiske Menneskerettighedskonvention er, at man ikke må udsende en person til et land, hvor vedkommende risikerer dødsstraf.

Det er dog 25 år siden, der har været henrettelser i landet.

Marokkos ambassadør understreger også, at landet er en retsstat, og at menneskerettighedsorganisationer ikke bør frygte for Mansours sikkerhed.

- Tro mig, og det er meget vigtigt, vi er meget påpasselige med at overholde menneskerettighederne. Og jeg er helt sikker på, at også Said Mansour vil blive behandlet humant, siger Rouissi.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig til TV2, men hun har tidligere til DR sagt, at "der er fuldstændig styr på" menneskerettigheder og Danmarks forpligtelser.

/ritzau/