Advokatselskabet Bech-Bruun skal betale 400 millioner i erstatning for at have rådgivet tysk svindelbank.

Advokatselskabet Bech-Bruun skal betale en erstatning på 400 millioner kroner plus renter til den danske stat.

Det har Højesteret afgjort mandag.

Bech-Bruun var blevet hevet i retten af Skatteforvaltningen for i 2014 at have rådgivet den tyske bank North Channel Bank, der har tilstået at have medvirket til svindel med refusion af udbytteskat.

Mere specifikt handlede sagen mod advokatselskabet om, hvorvidt Bech-Bruun var erstatningsansvarlig for det tab, som Skatteforvaltningen led som følge af at have refunderet udbytteskat, som modtagerne ikke var berettiget til.

Skatteforvaltningen krævede oprindeligt lidt over en milliard kroner inklusiv renter i erstatning.

Bech-Bruun blev frifundet i Østre Landsret. Højesteret finder dog, at en advokat fra selskabet måtte have vidst, at der var en risiko for, at North Channel Bank sammen med andre var involveret i svindlen med refusion af udbytteskat.

- Han (en advokat fra Bech-Bruun, red.) havde derfor på uforsvarlig måde tilsidesat skattemyndighedernes interesser ved at rådgive banken som sket under sagen, skriver Højesteret på sin hjemmeside om dommen.

Advokaten havde derfor handlet ansvarspådragende over for Skatteforvaltningen, tilføjes det.

Bech-Bruun rådgav North Channel Bank om bankens mulige ansvar ved at medvirke i handler med danske aktier.

North Channel Bank tilstod i Retten i Glostrup i september 2019 at have gjort sig skyldig i bedrageri for 1,1 milliard kroner. Den danske stat har i alt mistet 12,7 milliarder kroner ved at have udbetalt refusion af udbytteskat, som ikke var berettiget.

Modtagerne lykkedes med at overbevise skattemyndighederne om, at de havde opnået gevinster på en række danske aktier. Men aktiehandlerne bag de påståede gevinster var fiktive.

Sagen mod Bech-Bruun har kostet mange penge. Kammeradvokaten, der har ført sagen på vegne af Skatteforvaltningen, har fået omkring 35 millioner eksklusive moms, skriver mediet AdvokatWatch, mens advokatselskabet Bruun & Hjejle, der har repræsenteret Bech-Bruun, har fået mere end 50 millioner.

Ifølge AdvokatWatch har Bech-Bruun en ansvarsforsikring, der dækker den erstatning, selskabet nu er blevet dømt til at betale.

En tilfreds skatteminister kalder dommen for et "klokkeklart signal" til andre advokatfirmaer, samtidig med at der kommer penge tilbage i "fællesskabets kasse".

- Vi taler ikke om småpenge. Det er store beløb, som Bech-Bruun har tjent på at rådgive en udenlandsk bank om at tage fusen på os alle sammen, siger Jeppe Bruus (S) til TV 2 og understreger, at hver en krone i sagskomplekset jagtes.

Men det er næppe alle de 12,7 milliarder, som staten menes at være blevet snydt for, der kommer tilbage. Bruus forventer, at det bliver et sted mellem syv til ni milliarder kroner.

/ritzau/