Ganske usædvanligt er en banal voldssag endt ved landet øverste retsinstans.

Onsdag har Højesteret idømt en slovakisk advokat 30 dages fængsel for vold mod tidligere justitsminister Søren Pape Poulsens (K) kæreste, Josue Vasquez.

I både byretten og landsretten blev advokaten - foruden en fængselsstraf - idømt indrejseforbud i seks år.

Men Højesteret har ikke fundet, at der er grundlag for at idømme den slovakiske mand udvisning.

Det var natten til den 17. maj sidste år, at slovakken i byen mødte Josue Vasquez. Mødet endte med, at Josue Vasquez blev slået i ansigtet.

Kronprinsparrets Priser 2016 blev lørdag aften den 8. oktober uddelt i Musikteatret i Holstebro. Rød løber: Søren Pape med sin partner Joshue
Kronprinsparrets Priser 2016 blev lørdag aften den 8. oktober uddelt i Musikteatret i Holstebro. Rød løber: Søren Pape med sin partner Joshue Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det skete ved beværtningen LA Bar i det centrale København.

Da den slovakiske advokat blev idømt udvisning og 30 dages fængsel i Østre Landsret, valgte han sammen med sin forsvarer at søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at tage sagen videre til Højesteret.

Det er en sjældenhed, at simple voldssager kommer så langt i retssystemet, og det vides ikke, hvorfor det skete denne gang.

Procesbevillingsnævnet begrunder aldrig sin afgørelse, når den giver anketilladelse.

Den dømtes forsvarer, Erbil Kaya, har dog tidligere givet et bud:

- Vi har med en profileret sag at gøre, som godt kan have betydet, at de principielle problemstillinger i sagen er blevet gjort mere synlige.

Spørgsmålet om udvisning af Danmark har været centralt for forsvareren såvel som hans klient og var årsagen til, at de ønskede at tage sagen til Højesteret.

- Vi er begge jublende glade, siger Erbil Kaya om Højesterets afgørelse.

- Min klient kunne ikke forstå, hvorfor han skulle udvises for "så lidt". Det var simpelthen uproportionalt, at han skulle udvises af Danmark i seks år, og han er selvfølgelig rigtig glad for, at det nu er omgjort af Højesteret.

Under sagens behandling har Erbil Kaya påpeget, at en udvisning kan få betydning for den slovakiske mands arbejde som advokat, da det er muligt, at han gennem sit hverv eksempelvis får klienter i Danmark.

/ritzau/