Kun en ganske lille håndfuld af de mange anholdte fra lørdagens klimademonstrationer stilles for en dommer. Tidligt søndag havde politiet løsladt 955 anholdte.

Ud af de 968 klimademonstranter der blev anholdt lørdag, sigtes mindst tre for vold mod politiet. Det oplyser politiet tidligt søndag morgen. Kun 13 sidder fortsat bag tremmer.

Ved 03.30-tiden var 955 af de anholdte løsladt.

Tidligt søndag morgen var nationalitet og aldre på de alle de mange anholdte endnu ikke klar. Politet oplyser dog, at tre er sigtet for vold mod tjenestemand. Det drejer sig om to danskere og en franskmand, der senere fremstilles i dommervagten.

DEBAT: ER DET I ORDEN, AT POLITIET PRÆVENTIVT ANHOLDT 968 DEMONSTRANTER?Politiet har fået kritik for at gå alt for drastisk til værks, da 913 blev anholdt i en knibtangsmanøvre lørdag eftermiddag. Bagenden af den store klimademonstration blev skåret af, fordi enkelte havde kastet med sten og fyrværkeri.

I øvrigt har politiet indrømmet, at alt for mange sad for lang tid på den kolde asfalt, inden de blev kørt væk.

De mange anholdelser skete i henhold til politiloven. Den giver politiet lov til at frihedsberøve borgere uden at sigte dem for nogen lovovertrædelse, når det er nødvendigt for at hindre uroligheder og vold. I den såkaldte lømmelpakke har Folketinget netop givet politiet lov til at tilbageholde folk i længere tid end før uden en sigtelse. Nu kan demonstranter og andre frihedsberøves i op til 12 timer. Tidligere var det maksimalt seks timer.

/ritzau/

Andre læser også