En af de største narkosager i danmarkshistorien med 77 tiltalte afgøres i retten i de kommende måneder

Der bliver tryk på i Københavns Byret og ved Retten på Frederiksberg, når en af de største retssager herhjemme i dag begynder i København.

Ikke færre end 77 personer er tiltalt i det, der bedst kan beskrives som en maraton-retssag.

’Pusherstreet-sagen’ er, på grund af de mange tiltaler, delt op i seks forskellige sager, som der hver er afsat mellem 30 og 50 retsdage til. Fire af sagerne vil køre i Københavns Byret, mens de resterende to bliver afviklet ved Retten på Frederiksberg.

I den første sag lyder tiltalen mod hovedparten af de 14 personer på besiddelse, salg og medvirken til salg af euforiserende stoffer på Christiania. En enkelt er tiltalt for at slå på en politimand og for at forsøge at forhindre politiets adgang til hashboderne i Pusherstreet.

’Operation Nordlys’

De tiltalte blev alle anholdt 13. marts efter flere måneders efterforskning i det, politiet har døbt ’Operation Nordlys’. Aktionen fandt sted tidligt om morgenen, hvor politiet anholdt godt 80 personer og ransagede mere end 150 adresser. Under razziaen fandt og beslaglagde politiet blandt andet ni mio. kr. i kontanter og på forskellige konti, 3,5 kg guldbarrer, 404 kg hash og 3.500 joints.

Det er netop det store antal tiltalte, der gør sagen speciel. Aldrig tidligere har så mange været tiltalt i en narkosag, forklarer advokaturchef Steen Bechmann Jacobsen fra Københavns Politi:

- Der har været sager om smugling af narko, hvor mængderne har været større, end hvad der blev beslaglagt den 13. marts. Men det er den største narkosag i relation til antallet af tiltalte.

Ifølge advokaturchefen vil de mange tiltalte dog ikke betyde noget for byretterne. At de 77 tiltalte er fordelt på seks sager, gør nemlig, at man i retten ikke vil opleve en større logistisk byrde end normalt.

Et omfangsrigt hashsalg

Strafferammen for handel med euforiserende stoffer efter straffelovens paragraf 191 er op til ti års fængsel. Vold mod tjenestemand kan ifølge paragraf 119 give op til otte års fængsel.

Af anklageskriftet i den første sag fremgår det, at de tiltalte står anklaget for at have forbindelse til boder på Pusherstreet, der gennemsnitligt har afsat mellem et halvt og halvandet kilo hash, pot, skunk og joints om dagen.

- Vi har kunnet se, baseret på den her sag og mængden af andre sager, at der har været et meget, meget omfangsrigt salg af hashprodukter på Christiania, siger Steen Bechmann Jacobsen om hashsalget på Christiania.

Af anklageskriftet fremgår det ligeledes, at syv ud af de 14 tiltalte har haft en tilknytning til ’bod nr. 20 på Christiania’, som politiet kalder den. Det fremgår også, at der, udover vidneforklaringer, vil blive brugt videooptagelser, fotos, teleoplysninger og eventuelt afspilning af telefonsamtaler i vidneførelsen.

Mindre hash på Christiania

Ifølge politiet har indsatsen i Pusherstreet betydet, at hashsalget på Christiania er faldet mellem 30 og 40 procent. Ifølge Hulda Mader fra Kontaktgruppen på Christiania har politiet om ikke andet haft held med at fjerne ’den åbenlyse hashhandel’.

- Der er i dag færre boder i Pusherstreet, og der er hængt net op, som gør boderne mindre synlige. Men der vil nok altid være nogle, der finder et hjørne. Det er svært at komme til livs, hvis ikke politiet er der 24-7. Det er mange ressourcer at bruge på det, siger hun.

Ifølge Anders Johan Demant, lektor og forsker i rusmidler ved Københavns Universitet, er det svært at sige entydigt, hvilken effekt politiets aktioner på Christiania har haft, fordi der ikke foreligger tal eller data. Men man kan gisne:

- Der er sket en større spredning af hashsalget, som blandt andet har forgrenet sig til Nørrebro. Både efterspørgslen og prisen på cannabis virker konstant. Man skal også huske på, at den største handel foregår mellem bekendte. Indsatsen i Pusherstreet flytter dels handlen derover og over på kryptomarkeder, altså handel på internettet, siger han.

25 anholdt i Jægersborggade

’Operation Nordlys’, der blev iværksat 13. marts, var den største i en række politiaktioner det seneste år mod narkokriminalitet i København.

Derudover blev otte personer anholdt i Pusherstreet 27. februar i år, 5. marts blev 25 personer anholdt i Jægersborggade på Nørrebro, og politiet har løbende foretaget enkelte anholdelser på Christiania siden da.