Personalet ringede hverken 112 eller kontaktede hans forældre

En helt almindelig eftermiddag med bål og hygge i en skolefritidsordning på Østre Skole i Thisted udviklede sig onsdag eftermiddag omkring klokken 13 til en tragedie for lille Magnus på seks år.

En flok børn stod forventningsfulde samlet om et bål, da en ansat i SFO'en pludselig hældte en brandfarlig væske på bålet, så der stod en stikflamme op, der skamferede Magnus ansigt, afbrændte hans øjenvipper og øjenbryn, og svedte store dele af hans hår af. Hans ansigt er her dagen derpå hævet så meget op, at han næsten ikke kan se ud af øjnene.

- Den lille dreng sad og var fuldstændig forbrændt i hovedet, siger den chokerede far Jesper Mørch Jensen til bt.dk.

Personalet i SFO'en troede kun, der var tale om overfladiske skader, så de ringede hverken 112, eller kørte den lille dreng til hospitalet, men valgte blot at duppe ham med våde klude. De ringede heller ikke efter hans mor og far Liv Durhuus og Jesper Mørch Jensen, som kun fik besked ved et tilfælde om den frygtelige episode, fordi Magnus 12-årige storesøster kom tilfældigt forbi institutionen og ringede til sin mor.

HAR DU OPLEVET SVIGT I DIT BARNS INSTITUTION - TIP BT PÅ 1929@BT.DK

- Jeg blev ringet op af børnenes mor på arbejdet, der siger, jeg skal skynde mig ned at hente Magnus. Den bette dreng sad jo bare der med våde klude i ansigtet, siger Magnus far.

Lederen af SFO'en kørte Magnus far og den forbrændte dreng på Thisted Sygehus, hvor en læge vurderede, at han var så slemt forbrændt, at Magnus skulle flyves til Rigshospitalet i København med lægehelikopter.

- Den var jo helt gal, og jeg er helt i chok over, at der gik en halv time, hvor de hverken ringede 112 eller ringede til os, siger Jesper Mørch Jensen, der lige nu er hjemme i Thisted for at passe Magnus fire søskende, mens Magnus mor er sammen med sin søn på Rigshospitalet.

Magnus har fået 2. gradsforbrændninger, og lægerne på Rigshospitalet er lige nu ved at undersøge, om han også har 3. gradsforbrændninger. Han får smertestillende og har ifølge forældrene sovet ok i nat, men skal være i isolation i 12 dage som følge af de alvorlige skader.

Jesper Mørch Jensen understreger, at han er meget glad for skolen, og han ønsker ikke at hænge den ud, men blot advare om, at sådan noget kan ske i fremtiden.

- Jeg er selvfølgelig rystet over, de ikke ringede. Jeg er i chok over det, men det hjælper ikke vores bette dreng. Der skal være rene retningslinjer for den slags ulykker i fremtiden. Nu gik det ud over min søn denne her gang, men det må bare ikke ske igen. Jeg kunne forstå, hvis han var faldet ned af et træ og kommet til skade - det gør børn jo hele tiden. Men hele forløbet er rystende.

Skoleleder Brian Nielsen beklager dybt, at situationen kom helt ud af kontrol.

- Vi spørger også os selv, hvordan det kunne ske, og jeg tænker meget på familien, siger skoleleder på Østre Skole Brian Nielsen til bt.dk.

Men hvordan kunne det ske, at ingen hos personalet ringede 112 eller ringede til forældrene?

- Personalet har simpelthen opført sig yderst tåbeligt. Brandvæsken er taget ud af et aflåst skab for at sætte fut i bålet - det er ikke normalt noget, vi har stående i nærheden af bålet. Alle ved jo, at det er livsfarligt, så det burde ikke ske i nærheden af børn, siger han.

Men der var jo flere ansatte tilstede ud over den pædagogiske assistent, der hældte væske på bålet. Hvorfor var der ingen, der fik den tanke, at ringe til forældre eller alarmcentralen?

- Vi er lige nu ved at undersøge hele forløbet, men det lader til, at man simpelthen ikke har tænkt rationelt i situationen, fordi man var i chok og derfor ikke optrådte, som vi plejer, siger han.

Får det nogen konsekvenser for de ansatte?

- Den del har jeg tavshedspligt omkring, men det er klart, at vi skal undersøge, hvad der er sket og så tage stilling til, om der skal ske yderligere, siger Brian Nielsen.

Skolelederen har her til morgen samlet alle børn på skolen, og dem der har overværet episoden har fået hjælp af lærere, der er specialuddannet i at takle sådanne situationer. Personalet får krisehjælp.