Lyt til artiklen

En 43-årig mand er onsdag blev idømt et år og fire måneders fængsel for at have voldtaget sin datters 16-årige veninde til en fest i mandens hjem i Hundested i Nordsjælland.

Voldtægten fandt sted den 28. november 2020, og manden blev fremstillet i grundlovsforhør dagen efter.

Her blev manden varetægtsfængslet sigtet efter den bestemmelse i straffeloven, der handler om at skaffe sig samleje ved anden ulovlig tvang, eller med en person, der er ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Manden nægtede sig skyldig og blev frifundet for voldtægt i byretten. Her blev han kun fundet skyldig i groft at have udnyttet sin alder og overlegenhed til at have forført en person under 18 år til samleje, hvilket byretten takserede til 60 dages fængsel.

Onsdag klokken 12.45 blev han ved Østre Landsret fundet skyldig i voldtægt.

Anklager i sagen Roxana Ulvskov er godt tilfreds med dagens dom.

Hun havde nedlagt påstand om to og et halvt år fængsel med henvisning til den gamle bestemmelse i straffelovens paragraf 216 stk.1 nummer 1 nummer, hvor straframmen er op til otte års fængsel for den, ‘der tiltvinger sig samleje ved vold eller trussel om vold’.

»To og et halvt års fængsel er fast praksis for overtrædelse af paragraf 216 stk. 1, nummer 1,« siger Roxana Ulvskov.

Den 43-årige blev imidlertid dømt efter straffelovens paragraf 216 stk. 1, nummer 2, oplyser Roxana Ulvskov.

Manden er altså fundet skyldig i at ‘skaffe sig samleje ved anden ulovlig tvang’, eller med en person, der ‘befinder sig i en tilstand eller situation, i hvilken den pågældende er ude af stand til at modsætte sig handlingen’, som det hedder i straffelovens gamle voldtægtsbestemmelse.

»I forhold til det, han er blevet dømt for, er jeg meget tilfreds med dommen og straffens udmåling. Man går fra byrettens dom på 60 dages fængsel, hvor han blev frifundet for voldtægt, til en dom på et år og fire måneder for voldtægt. Det er jeg meget tilfreds med.«