Vi skrev tidligere, at den tiltalte var eks-rocker. Det er ikke korrekt. B.T. beklager fejlen.

Klokken havde lige passeret 19. De stod på en parkeringsplads, da to skud blev affyret. Formentligt med en halvautomatisk skarpladt pistol. Og død lå han.

Sidste sommer blev 25-årige Abukar Hassan Ali, der som rapper var kendt under navnet Shmur, skuddræbt ved Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus. Onsdag skal den formodede drabsmand for retten i Aarhus.

En 42-årig mand er tiltalt for at have at dræbt den unge mand med to skud i forbindelse med en hashhandel, hvor han ville købe mindst 50 kilo hash fra den 25-årige, men hvor handlen gik grueligt galt.

Det planlagte køb skulle have været 1,8 millioner kroner værd, står der i anklageskriftet. Nu risikerer den tiltalte op til 20 års fængsel.

Shmur er den afdøde rapper. Han blev dræbt på Observatorievej ved Væddeløbsbanen i Aarhus den 22. juli 2020. Foto. Privat
Shmur er den afdøde rapper. Han blev dræbt på Observatorievej ved Væddeløbsbanen i Aarhus den 22. juli 2020. Foto. Privat
Vis mere

Foruden drabet er den 42-årige også tiltalt for at have brændt to biler af, da han efterfølgende flygtede fra stedet. Han nægter sig skyldig.

Anklagemyndigheden kalder sagen »meget, meget alvorlig«. Til dels fordi episoden endte i drab, men i høj grad også fordi drabet blev begået på en offentlig parkeringsplads i Aarhus.

Specialanklager Birgitte Ernst vil ikke nærmere ind på, hvad hun kommer til at kræve af straf, hvis den 42-årige mand bliver kendt skyldig, men hun fortæller, at man i andre sager som denne har kunnet tage en særlig paragraf i brug. Den gør, at straffen kan blive forhøjet med op til det halve i forhold til, hvad man normalt får for et drab.

»Når man skyder på et offentligt sted, hvor der kan være risiko for, at der kan komme helt almindelige mennesker, så har man i straffeloven indført paragraf 81b , som gør, at man kan forhøje straffen med op til det halve,« forklarer specialanklageren.

Det gør, at man i en sag som denne vil kunne kræve op til 20 års fængsel. Det vil sige den højeste straf inden livstid. Normalt er straffen for drab omkring 12 års fængsel.

Foruden den 42-årige skal to andre mænd, som ankom sammen med den dræbte på væddeløbsbanen, også på anklagebænken på Paludan Müllers Vej i Aarhus. Det sker ligeledes onsdag og i samme lokale. Politiet vil derfor også være til stede både inde i og uden for retten.

De er tiltalt for, sammen med den dræbte Abukar Hassan Ali, at have planlagt at sælge den store mængde hash til den 42-årige og en anden.

Ifølge anklageskriftet skulle de to mænd på 22 og 26 år desuden have truet med knive eller skydevåben for at få den 42-årige mand til betale dem, men om det er årsagen til, at handlen gik så grueligt galt, som den gjorde, og endte med at tage livet af den unge rapper, vides endnu ikke.

Det vil retssagen, der er afsat syv retsdage til, formentlig gøre os klogere på.

Tre andre personer – en 42-årig, 46-årig og 45-årig mand – har allerede tilstået deres roller i den planlagte narkohandel.

Den 42-årige mand er idømt halvandet års fængsel, den 46-årige to et halvt års fængsel og den 45-årige et år og ni måneders fængsel.

Sidstnævnte mødte ikke selv op på væddeløbsbanen, hvor drabet blev begået, men erkendte i retten at have været med til at arrangere handlen.

Der ventes at falde dom for de resterende tre omkring den 11. oktober.

B.T. følger retssagen.