Tre timer efter, politiet havde fundet ud af, hvem den mistænkte for voldtægt og drabsforsøg på en 38-årig kondiløber, var, anholdte man en 29-årig mand af grønlandsk afstamning. Det var især to spor, der ledte til anholdelsen.

»Vi vidste fra kvindens kæreste, at hun havde haft en telefon med ude at løbe, for han kunne ikke finde den derhjemme, så den var et vigtigt spor, så vi satte massivt ind for at finde den,« fortæller leder af efterforskningen på drabsforsøget af en 38-årig kvinde, der var ude at løbe på Østerbro onsdag morgen Hans Erik Raben.

Hun blev fundet dybt forslået og voldtaget tirsdag omkring klokken 15 af et familiemedlem ved B93's baner mellem Østre Gasværk og banelegemet mellem Nordhavn og Svanemøllen Station.

Tirsdag morgen var hun taget ud for at løbe. Tidligt onsdag morgen blev den 29-årige mand af grønlandsk afstamning i Danmark så fundet og anholdt, og lederen af efterforskningen beskriver det som et særligt voldsomt overfald.

»Det er en særdeles grov forbrydelse. Der er tale om drabsforsøg og voldtægt af særlig farlig karakter. Det er ret usædvanligt, for der er tale om en ganske almindelig dansk kvinde, der er ude at løbe en tur og bliver overfaldet af en fuldstændig fremmed på meget brutal vis,« siger Hans Erik Raben.

Den mistænkte er både sigtet for voldtægt og drabsforsøg. Ifølge politiet forsøgte han at kvæle offeret med noget snor eller lignende, så hun fik en blødning i hovedet, udførte stump vold mod hende og rev noget af hendes tøj af. Hun blev efterladt bevidstløs med meget lav puls.

Det er stadigvæk ikke muligt at afhøre den 38-årige, der ligger stærkt medicineret på Rigshospitalet med kraftig hjernerystelse.

Især de tekniske undersøgelser førte til den mulige gerningsmand. Der blev nemlig meget hurtigt sat massivt ind for at finde mobiltelefonen, som ikke var på kvinden, da man fandt hende.

»Vi går massivt ind med den tekniske efterforskning og har rigtig mange bolde i luften. Mobiltelefonen er ikke slukket, så vi lokaliserer den via masterne, og så ringer vi til den, da vi har en ide om, hvor den er, og så ligger den i noget to meter højt brombærkrat og bimler og bamler,« siger efterforskningslederen.

Derfor kunne man pejle efter telefonen og få en ide om, hvor den mistænkte har befundet sig i området omkring gerningsstedet. Det næste afgørende spor blev videovervågning, og da der er mange kameraer derude, betød fundet af mobiltelefonen, at man kunne koncentrere sig om det overvågningsmateriale, der blev optaget på den rute, hvor den mistænkte har bevæget sig.

Omkring midnat havde man derfor et billede af den mistænkte og hans identitet. Og så begyndte politiet at lede på opholdssteder, da den anholdte ikke har adresse i Danmark.

»Tid og sted sammenholdt med hvor han befinder sig og nogle andre ting, som jeg ikke kan afsløre, gør, at vi mener, han er mistænkelig, og så sætter vi massivt ind. Vi har et billede af, hvem han er, hvor han opholder sig, og hvor vi kan finde ham, og så sætter natholdet massivt ind.«

Omkring klokken tre om natten - tre timer efter, man har et billede af den mistænkte, bliver han anholdt.

»Det er fantastisk godt politiarbejde,« siger Hans Erik Raben.

Han fortæller også, at kvinden er blevet flyttet efter det voldsomme overfald.

»Fra hvor selve gerningen er foregået, til hun bliver efterladt bevidstløs, der er hun blevet slæbt ind i noget buskads. Han har gemt hende bagefter et sted ved banelegemet med høj bevoksning - han har gemt hende af vejen.«

Den 29-årige er sigtet for drabs- og voldtægtsforsøg og blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør. Han nægter sig skyldig.