72-årig anholdt - ansatte på bostedet i chok


En 37-årig kvinde, der var ansat på det socialpsykiatriske bostedet Ringbo i Bagsværd nord for København, er mandag morgen fundet død af knivstik. En beboer på stedet har erkendt drabet.

- Vi fik omkring  kl. otte i morges en anmeldelse om. at der var en kvindelig ansat på bostedet, der var blevet stukket med kniv. Det var en anden ansat, der indgav anmeldelsen. Og omkring kl. 8.30 afgik kvinden ved døden, mens hun stadig befandt sig på bostedet, oplyser drabschef  Charlotte Skovby fra Københavns Vestegns Politi til bt.dk.

- I den forbindelse har vi anholdt en mand på 72 år, der har erkendt at have slået hende ihjel. Han er beboer på Ringbo og fremstilles senere i dag i grundlovsforhør ved retten i Glostrup, tilføjer drabschefen.

Ifølge drabschef Charlotte Skovby kom ingen andre personer til skade i forbindelse med knivstikkeriet. Det er endnu uvist, hvor den kniv, der blev anvendt til drabet, stammede fra.

- Vi har kniven, men vi ved ikke, hvor den kommer fra, siger drabschefen.

Den 72-årige gerningsmand til knivstikkeriet vil kl. 14 blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup, hvor han vil blive sigtet for drab. Grundlovsforhøret ventes at blive gennemført for åbne døre. Den 72-årige har angiveligt ikke tidligere optrådt voldeligt i de seks år, hvor han har boet på institutionen.

Ringbo er et socialpsykiatrisk bosted i Københavns Kommune med 135 beboere, der flere gange tidligere har været i offentlighedens søgelys. Senest i forbindelse med en dokumentar på DR om medicinering af beboere.

Ifølge bt.dks reporter ved Ringbo er de ansatte på institutionen chokerede over drabet på deres kollega, men fortsætter alligevel med at arbejde af hensyn til beboerne.

- Det fleste virker umiddelbart rystede og lidt forvirrede i første omgang, fordi de nærmere omstændigheder ved drabet endnu ikke er kendte, fortæller bt.dks udsendte.

Og i februar 2008 var bostedet ramme om et andet drab. Her blev den 57-årige psykisk syge Helge Konrad Højerup kvalt i sit hjem på centret. Det drab er aldrig blevet opklaret.

Helge Konrad Højerup blev 22. februar 2008 fundet kværket af plejepersonalet i sin bolig omkring kl. 20.30 om aftenen. Ingen anede dog i første omgang uråd om, at der var tale om andet end et naturligt dødsfald.

Derfor blev alle spor slettet på gerningsstedet, da man gik i gang med en grundig rengøring af metadonbrugeren Helge Konrad Højerups lejlighed.

Offerets hjem var faktisk helt tømt og færdigrenset, da retsmedicinere fire dage efter drabet kunne fortælle politiet, at man havde at gøre med et drab. Den dræbte var slået ihjel ved kværkning og havde fået brækket flere halshvirvler.

Mandagens drab på den 37-årige kvindeligt ansatte på Ringbo vil formentlig få debatten om sikkerheden for personalet på bosteder for psykisk syge til at blusse op igen.

Problematikken blev meget diskuteret i kølvandet på voldtægten og drabet i februar 2012 på den 46-årige socialpædagog Judy Meiniche Simonsen. Hun blev dræbt ved en rasteplads nær Hald Sø ved Viborg af en beboer på et andet psykiatrisk bosted, Blåkærgård i Viborg.

Judy Meiniche Simonsen var kontaktperson for gerningsmanden, der tidligere i år blev dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling for voldtægten og det efterfølgende drab.

Bostedet Ringbo i Bagsværd hører trods placeringen under Københavns Kommune, og beskriver selv sin målgruppe som "voksne mennesker med vidtgående psykiske lidelser" og betydelig nedsat funktionsevne.

- Nogle beboere på Center Ringbo har også andre problemer end deres psykiske lidelse, eksempelvis misbrug, kriminalitet (herunder dom til behandling) og fysisk sygdom. Fælles for målgruppen er dog, at den psykiske lidelse er den primære problemstilling, hedder det på Ringbos hjemmeside.

Opdateres