Foto: Krak

En 34-årig, dansk statsborger med pakistansk oprindelse er blevet tiltalt for at ligge inde med en solid mængde sprængstof.

Manden blev i oktober 2014 afsløret med ca. ét kg plastisk sprængstof, tændsnor og tændsats på sit værelse i en lejlighed i Rovsinggade på Nørrebro i København. Eksplosivstofferne var blevet stjålet fra Forsvaret.

Dagen forinden havde Københavns Politi i samme sag fundet en mindre mængde af samme formbare sprængstof - 15 grem - i en lejlighed på Brøndby Nord Vej i Brøndby.

Da den 34-årige mand efter anholdelsen blev fremstillet i grundlovsfor og varetægtsfængslet, erkendte han besiddelse af den store mængde PETN-sprængstof, men nægtede at kende noget til den mindre mængde i Brøndby. Han ønskede dengang i oktober 2014 ikke at udtale sig i retten.

Politiafspærring22

I samme sag blev også en dengang 31-årig, dansk mand med tilknytning til Forsvaret anholdt, men han endte med at blive løsladt af dommeren i grundlovsforhøret.

I forbindelse med anholdelserne oplyste Københavns Politi, at der var gået et par ugers efterforskning forud for pågribelserne af de to mænd og at i alt tre adresser var blevet ransaget.

På det tidspunkt oplyste Københavns Politi til BT, at motivet til den ulovlige sprængstofbesiddelse umiddelbart syntes at have været »almindelig« kriminalitet frem for terror. Den ene af de to anholdte havde ifølge BTs oplysninger en fortid som overkonstabel i Forsvaret.

»Vi ved ikke, hvad hensigten har været med at have sprængstoffet, men det tyder snarere på, at det kan have været for at tjene penge på det eller bruge det til eksempelvis et sprængstofkup end på noget mere alvorligt i terrorsammenhæng. Det er der intet, der tyder på,« understreger vicekriminalinspektør Jens Møller Jensen, leder af Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet, dengang over for BT.

»Det er også vigtigt at slå fast, at der i forbindelse med det stjålne sprængstof ikke er fundet en form for detonator. Det har altså på sin vis umiddelbart været fuldstændig harmløst - man har kunnet slå på det med en hammer, uden at der ville ske noget. Man har manglet den afgørende detonator, der skulle til for at bringe det til sprængning,« tilføjede vicekriminalinspektøren.

Politiafspærring22

De to gange 500 gram plastisk sprængstof og noget tændsnor blev t fundet på en privat adresse i Rovsinggade i det ydre København hos dansk-pakistaneren. Samtidig blev også en 31-årig mand, der er ansat i Forsvaret som overkonstabel, anholdt på en anden adresse i Nordvest-kvarteret i København.

Det er politiets teori, at overkonstablen har stjålet sprængstoffet i forbindelse med sin ansættelse i Forsvaret.

Straffesagen mod den 34-årige dansk-pakistaner er berammet til at finde sted i Københavns Byret 18. marts.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.