Politiet fortalte onsdag, at den nye viden i ubådssagen får efterforskerne til at undersøge, om der er en sammenhæng til en 30 år gammel kriminalsag.

Københavns Politi oplyste på et pressemøde onsdag morgen, at den torso, der mandag blev fundet ved Amager, tilhørte den savnede svenske journalist Kim Wall. Her fortalte efterforskningsleder Jens Møller også, at man nu undersøger, om der kan være sammenhæng med et tidligere fund af en kvinde-torso i Københavns Havn. Torsoen blev fundet i 1986, men først otte måneder senere i 1987 lykkedes det politiet at fastslå identiteten.

»Det er klart, at vi altid genopfrisker, hvad der måtte være af gamle sager. Vi har en sag fra 1987, hvor en japansk turist bliver fundet som torso i Københavns Havn, og den har vi noteret os, at vi også skal kigge på,« sagde efterforskningsleder Jens Møller onsdag.

Den gamle sag omhandler et uopklaret mord på en 22-årige japansk studerende, som i mere end 30 år har skabt mystik hos Københavns Politi.

Det var tilbage i oktober 1986, at en taxachauffør der sad og spiste sin madpakke på Islands Brygge gjorde det makabre fund, da han fik øje på en sort plastikpose, der drev rundt i Københavns Havn. Posen viste sig at indeholde underkroppen og benene af en kvinde. Flere dage senere blev kvindens krop og arme fundet i en anden plastikpose i Christians Havn kanal, mens hovedet først blev fundet flere dage senere. Der gik i alt ti dage med dykkereftersøgning i Københavns Havn, før hele kvindens lig var blevet fundet. Hun var blevet parteret i fem dele.

Politiet vidste i lang tid ikke, hvem den dræbte kvinde var, og først otte måneder senere, lykkedes det at finde frem til identiteten. Der var tale om den 22-årige japanske Kazuku Toyonaga, der havde været på Interrail-tur i Europa.

Hun var ankommet til Europa i maj 1986, hvor hun i Tyskland, sammen med fem andre japanske piger, i tre måneder deltog i et p-pille forsøg. Hun sparede 30.000 kroner sammen, og den 16. september startede hun rundrejsen i Europa.

Et sidste livstegn fra kvinden var, da hun skrev et postkort den 4. oktober 1986, som hun sendte fra Helsinki. Det har BT beskrevet i 1994.

»Nu er jeg nået til Helsingfors med Svea-line. Jeg har lige været nede på et marked og købte nogle ting«, skrev den unge kvinde til sin kæreste i Japan lørdag den 4. oktober.

Den 31. oktober blev de første dele af hendes parterede lig fundet i Københavns Havn. Morderen er aldrig blevet fundet, men politiet oplyste dengang, at man havde en formodning om, at hun var blevet kvalt.

Det menes, at den 22-årige blev myrdet mellem den 8. og 15. oktober 1986.

Der var angiveligt ingen tegn på vold i live, og der blev ikke fundet giftstoffer eller narko i den unge kvindes blod.

Det var liget af den 22-årige kvindelige japanske interrail-turist Kazuko Toyonaga, der i 1986 blev fundet parteret i Københavns Havn.
Det var liget af den 22-årige kvindelige japanske interrail-turist Kazuko Toyonaga, der i 1986 blev fundet parteret i Københavns Havn. Foto: Scanpix
Vis mere

Ingen af Kazukus ejendele er nogensinde blevet fundet.

København Politi leder fortsat efter de resterende dele af Kim Walls krop. Indtil videre er kun torsoen fundet. Den 46-årige opfinder Peter Madsen er sigtet for at have dræbt Kim Wall. Selv har opdinderen forklaret, at der skete en 'ulykke' på hans ubåd UC3 Nautilus, som de to var sejlet ud med den 10. august, hvilket førte til Kim Walls død. Han har desuden fortalt, at han efterfølgende begravede hende til søs.