BULLSHIT-BOGEN: Cindie Granders far var Bullshit-rocker og blev dræbt af HA-rockeren Bent Svane Nielsen - også kendt som Blondie. Drabet blev begyndelsen på en deroute for hendes familie, og hun lever stadig med konsekvenserne.

Et sandt blodsorgie fandt sted natten til den 24. september 1983. De to Bullshit-rockere Steen Grabow Grander på 20 år og Flemming Hald Jensen på 21 var gået ind på natværtshuset Søpromenaden. Et område som rivalerne fra Hells Angels betragtede som deres territorium. Straffen var hård: De blev dræbt med flasker og knive, så blodet flød. En tredje person blev hårdt såret.

Dobbeltdrabet på Søpromenaden er udførligt beskrevet i bogen Bullshit, der udkommer i dag. Bogen fortæller historien om rockerbanden Bullshits storhed og fald og om Danmarkshistoriens første bandekrig. Historien handler ikke kun om de nitteklædte rockere og bikere, men også om de kvinder, der sad bag på motorcyklerne og stiftede familie med rockerne. Cindie Granders mor Betina var en af disse kvinder.

Cindie Grander 9 måneder gammel, da hendes far Steen ‘Gnid’ Grabow Grander blev dræbt. Her sidder hun i armene på Henning Nobert alias Bullshit-præsidenten 'Makrellen'.
Cindie Grander 9 måneder gammel, da hendes far Steen ‘Gnid’ Grabow Grander blev dræbt. Her sidder hun i armene på Henning Nobert alias Bullshit-præsidenten 'Makrellen'.
Vis mere


Ingen minder om sin far

Da Steen 'Gnid' Grabow Grander blev dræbt, var Cindie Grander 9 måneder gammel, og Betina var få uger henne i anden graviditet.

»Jeg har ingen minder om min far. Jeg kender ham kun fra fortællinger og hvad jeg har læst,« fortæller Cindie Granders. Hendes mor Betina var 20 år og boede på Christiania, da hun 1980 faldt for Steen Grabow Grander.
'Gnid', som han blev kaldt, var en ung mand med langt mørkt hår, som trak hende med ind i Bullshit.

Hun husker, hvordan hun voksede ti centimeter, den dag hun fik sin egen vest. Da hun blev gravid, talte de om at forlade rockermiljøet. Det var ikke et sted for et barn, mente 'Gnid'. Alligevel tog de hver morgen til Christiania for at sælge hash og lave penge, og da den ' skide krig' kom, ville 'Gnid' ikke svigte klubben.

En septembernat i 1983 tog Steen Grabow Grander og vennen ' Paddel' i byen på natværtshuset Søpromenaden, der var kendt som HA-land. Hvad der herefter skete, er krigens parter ikke enige om. Men de to venner blev stukket ned i en grad, så politimand senere sammenlignede gerningsstedet med et slagtehus.



Dobbeltdrabet markerede en hidtil uset brutalitet i krigen. For Betina markerede det begyndelsen på en deroute. De mistede deres mænd i de år, børn mistede deres forældre. Selvom hun havde to små piger at tage sig af, begyndte hun at tage hårde stoffer. De første år af Cindies Granders liv måtte hun sammen med sin halvandet år yngre lillesøster forsøge at overleve i et kaotisk misbrugsmiljø. En tid hun kun husker brudstykker af.


Børnene måtte klare sig selv

»Jeg kan huske voldsomme episoder. Uvenskab og råb. Jeg kan huske min stedfar og min mor faldt i søvn på sofaen. Der var slik over det hele. Min søster og jeg stod op om natten og spiste slik. Jeg gik meget til tandlægen, kan jeg huske. Jeg havde mange huller. Og så kan jeg huske mange gode tider med min mormor og farmor,« fortæller Cindie Granders.

Betina fortalte aldrig døtrene, hvad der var sket med deres far. Hun løj og sagde, at han var død i en motorcykelulykke. Da Cindie Granders var fem-seks år gammel, blev både hun og hendes lillesøster fjernet fra hjemmet. De boede først hos deres farmor og mormor, og senere på forskellige institutioner og plejefamilier. Hun fandt tryghed hos en plejefar ved navn Poul. Han genskabte hendes tillid til voksne, og fortalte hende sandheden om hendes far: At han var blevet myrdet. På det tidspunkt var Cindie Grander ti år gammel.

Hells Angels-rockeren Bent Svane Nielsen, også kendt som Blondie, blev idømt 16 års fængsel for dobbeltdrabet. To andre HA'ere blev idømt fire og fem års fængsel for medvirken. I dag er de alle løsladt, men afsavnet af den far, Cindie Granders aldrig fik lov til at kende, fylder stadig meget i hendes liv.



Et glansbillede

»Jeg idoliserer ham i høj grad. Jeg har en idé om, at hvis han havde været i live, så ville mit liv have været helt anderledes. Jeg føler, han var en god mand, men samtidig når jeg læser bogen, og hvad min mor har sagt, så giver det nogle stik i hjertet. Jeg bryder mig ikke om at læse, at han slog min mor. Det er ikke sådan et billede, jeg har lyst til at have af ham. Jeg søger meget dem, der har kendt ham. Jeg føler, at der er en del af mig, jeg ikke kender og ikke forstår. Jeg føler, at det hele havde været anderledes, hvis han havde været her. Jeg tror, at jeg ville have haft meget nemmere ved livet. Så havde vi jo været sådan normale-agtige. Måske i dét miljø, men stadig en normal familie med mor og far og barn. Der ville være et fundament og et hjem.«

Hvilke tanker har du om den mand, der slog din far ihjel?

»Jeg har været rigtig nervøs for en dag at møde Blondie. Men jeg har også haf tlyst til at fortælle ham, hvad for noget lort han har været skyld i. At han ikke bare tog ét liv, men at han faktisk tog fire. Jeg ved godt, at de var unge, og at der er to sider af en sag, men nej. Han tog ligesom min far, det kan han ikke lave om på. I bogen kan man læse, hvordan det var den aften, og det var overhovedet ikke fair. Jeg føler, at jeg mangler noget, og det får jeg aldrig.«

Blondie fik 16 år og er ude igen. Det er også mærkeligt.

Moderen røg i fængsel

I 1989 fik Betina og hendes kæreste John en dom på 18 måneders fængsel i en sag om et halvt kilo heroin, hvor over halvdelen var til videresalg. Under fængselsopholdet blev både Betina og stedfaren clean, og de er det stadig i dag. Cindie Granders arbejder i dag som sosu-hjælper og er alenemor til to børn.

»Jeg har forsøgt at tage svigtet til mig på en konstruktiv måde. I stedet for medlidenhed med mig selv prøver jeg at få det bedste ud af livet og sørge for, at mine børn aldrig skal opleve det, jeg oplevede. Men jeg har svært ved tillid,« siger hun.



Bent Svane Nielsen blev i 1994 prøveløsladt efter at have siddet 11 år i fængsel. Under den store nordiske rockerkrig spillede han en afgørende rolle, da han gav håndslag med Bandidos-præsident Jim Tinndahn på en fredsaftale mellem de to klubber.

BT har været i kontakt med Hells Angels' Jørn 'Jønke' Nielsen, som oplyser til BT, at Bent Svane Nielsen ikke ønsker at kommentere historien.

Makrellen fra rockergruppen Bullshit i forbindelse med tv-udsendelsen 'Mellem mennesker' i TV-byen den 28. november 1983.
Makrellen fra rockergruppen Bullshit i forbindelse med tv-udsendelsen 'Mellem mennesker' i TV-byen den 28. november 1983. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

De døde
Rødder fra Vestmager danner i slutningen af 70’erne Nøragersmindebande, som sammen med  Vesterbro-gruppen Filthy Few bliver til Bullshit i 1979. I de samme år slår motorcykelklubberne Galloping Goose, Dirty Angels, Nomads og Iron Skulls sig sammen til Unionen, der i 1980 blev optaget i den internationale rockerklub Hells Angels. Deres krig mod hinanden koster 11 mennesker livet.

Kim Mortensen: Den 24-årige pædagogmedhjælper bliver det første offer i en dansk bandekrig. Som medlem af Nøragersmindebanden fra Vestamager bliver han skudt og under gruppens bagholdsangreb mod motorcykelgruppen Nomads MC på Islands Brygge i København i 1977. Drabet bliver klassificeret som nødværge, sigtelsen mod Nomads-medlemmet 'Gubi' frafaldes.

Johnny Jensen: En af tre drenge, som var med til at danne Nøragersmindebanden. Seks dage efter drabet på hans kammerat Kim Mortensen bliver han det andet offer i den første bandekrig. Han dræbes på diskoteket Daddy’s Dance Hall på Axeltorv i København. Lars Welling med tilknytning til HA-forløberen Unionen idømmes to års fængsel for drabet.

HA'eren Bent Svane Nielsen, også kaldet 'Blondie', føres ind værtshuset Søpromenaden, hvor dobbeltdrabet fandt sted.
HA'eren Bent Svane Nielsen, også kaldet 'Blondie', føres ind værtshuset Søpromenaden, hvor dobbeltdrabet fandt sted. Foto: John E Jacobsen
Vis mere

'Gnid' og 'Paddel': Bent Svane Nielsen får 16 års fængsel og gør sig fortjent til mærket 'Filthy Few' på sin vest, da han i 1983 stikker de to Bullshit-medlemmer 20-årige Steen Grabow Grander, 'Gnid', og 21-årige Flemming Hald Jensen, 'Paddel' ihjel på Søpromenaden i København. Henrik 'Dirty' Kruse Jensen får fem års fængsel, og Hansi 'BSA Bjarne' Hansen får fire år for medvirken.

 

Bullshits leder 'Makrellen' alias Henning Norbert Knudsen i 1984. Han bliver likvideret samme år af HA-rockeren Jønke.
Bullshits leder 'Makrellen' alias Henning Norbert Knudsen i 1984. Han bliver likvideret samme år af HA-rockeren Jønke. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

'Makrel': Præsident for Bullshit fra 1982 og frem til sin død i 1984. Den 25. maj ligger Jørn 'Jønke' Nielsen på lur ved Henning Norbert Knudsens hus på Amager. Her skyder han den 24-årige Bullshit-præsident sin bil for øjnene af hans hustru Pia. Han stikker efterfølgende af til USA, men vender hjem og bliver i 1988 idømt 16 års fængsel for drabet, som giver ham æresmærket ‘Filthy Few”  til sin vest. I samme sag for HA'erne 'Smukke Jens' Peter Kristensen og Christian Middelboe hhv. 12 og syv års fængsel for medvirken.

Bullshit-rockeren Anker Walter Markus alias Høvding.
Bullshit-rockeren Anker Walter Markus alias Høvding. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

'Høvding': Den 38-årige Anker Walther Markus rangerer som leder i Bullshit, da han i 1985 bliver skudt ned af tre mænd i joggingdragter på Christiania-værtshuset Nemo. Også en uskyldig christianit dør. To HA-prospects med tilnavnene 'Ost' og 'Ludvig' bliver efterfølgende dømt for drabene. Mange år senere kommer det frem, at den afhoppede HAer Dan Lynge var tredjemanden.

Mandag den 2. september 1985 kl. 23.00 blev den 29 årige Michael Nicolaj 'Hindholm' Nielsen fra HA-støttegruppen Morticians ramt af et enkelt skud i halsen uden for restaurant Rio Bravo i København. Peter 'Panik' Espensen og S.S.L. fra rockergruppen Bullshit blev anholdt sigtet for drabet. Ved en nævningedomstol i Østre Landsret i København den 21. august 1986 blev Peter Espensen frifundet for drab, da nævningene mente, han handlede i selvforsvar.
Mandag den 2. september 1985 kl. 23.00 blev den 29 årige Michael Nicolaj 'Hindholm' Nielsen fra HA-støttegruppen Morticians ramt af et enkelt skud i halsen uden for restaurant Rio Bravo i København. Peter 'Panik' Espensen og S.S.L. fra rockergruppen Bullshit blev anholdt sigtet for drabet. Ved en nævningedomstol i Østre Landsret i København den 21. august 1986 blev Peter Espensen frifundet for drab, da nævningene mente, han handlede i selvforsvar. Foto: Ukendt
Vis mere

'Hindholm': Michael Nikolaj Nielsen dør i 1985, efter han bliver skudt i halsen af Bullshit-rockeren Peter ‘Panik’ Espensen ved den københavnske restaurant Rio Bravo. ‘Panik Peter’ frifindes for manddrab og dømmes efter en sjældent brugt paragraf om nødværge, fordi han skød i  'skræk og ophidselse' over HAs forrige drab på BS.

Tirsdag den 27. januar 1987 blev den 28 årige SAS-portør Niels Aage Albret dræbt i Bullshits klubhus, som lå på Kirkegårdsvej 7 på Amager. Gerningsmanden var den 27 årige Bullshit-rocker Peter 'Panik' Espensen
Tirsdag den 27. januar 1987 blev den 28 årige SAS-portør Niels Aage Albret dræbt i Bullshits klubhus, som lå på Kirkegårdsvej 7 på Amager. Gerningsmanden var den 27 årige Bullshit-rocker Peter 'Panik' Espensen Foto: Ukendt
Vis mere

Jan Sonberg: Det menige medlem af Bullshit henrettes foran Bullshits klubhus på Kirkegårdsvej i 1986 af Nick Jacobsen med tilnavnet 'Lærlingen', der bagefter optages som fuldgyldigt medlem af HA. Han idømmes livstid for drabet.

Palle Blåbjerg, ølkusk og Bullshit medlem, skudt ned på åben gade i København
Palle Blåbjerg, ølkusk og Bullshit medlem, skudt ned på åben gade i København Foto: Scanpix
Vis mere

'Lillebror': Den 25-årige ølkusk Palle Blaabjerg blev skudt ned ved en Tuborg-ølvogn i 1987, da han vil aflevere en kasse øl i en kiosk i Valby. Medlem af HA-støttegruppen Morticians Carsten Bresløv idømmes 16 års fængsel for drabet.

Rockermord på Høvding, leder af Bullshit i Nemo værtshuset på Christiania.
Rockermord på Høvding, leder af Bullshit i Nemo værtshuset på Christiania. Foto: John E. Jacobsen
Vis mere

Niels-Aage Albret: Den 28-årige portør forsvandt sporløst i januar 1987. Ti måneder senere finder politiet hans lig støbt ned i betongulvet i Bullshits tilholdssted i Multimediehuset på Christiania. Han var forinden blevet skuddræbt i Bullshits klubhus, da rockeren 'Panik Peter' var kommet til at affyre sit våben. I alt 9 personer blev dømt for medvirken til drabet.