Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hver tredje til fjerde time bliver en kvinde i Danmark voldtaget eller udsat for anden seksuel vold. Men forsvindende få gerningsmænd bliver dømt.

Sidste år faldt blot 65 sager ud til offerets fordel, viser nye tal fra rapporten 'Kriminalitet 2009', som Danmarks Statistik offentliggjorde i går. Ingen kender det præcise tal, men på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik og videnskabelige undersøgelser tyder det på, at omkring 29 ud af 30 voldtægter aldrig fører til en domfældelse, skriver metroXpress fredag.

Den vigtigste grund findes i, at kun mellem hver femte og syvende kvinde anmelder gerningsmanden, men også fordi de færreste anmeldelser ender i retten. Det er dybt problematisk for ofrene, for udsigten til, at gerningsmanden ikke bliver dømt, får nye ofre til at undlade at anmelde overgrebet, lyder det fra psykolog og daglig leder af Center for Voldtægtsofre i Århus, Anja Hareskov Jensen:

- Der er ingen tvivl om, at nogle afstår fra at anmelde voldtægter, fordi de ved, at sandsynligheden for, at gerningsmanden bliver dømt, er så lille.

I 176 af i alt 259 sager om voldtægt og anden seksuel vold i 2009 opgav anklagemyndigheden sagen, før den nåede retten. Det skyldes ifølge bistandsadvokat Helle Hald fra Sirius Advokat, som har stor erfaring med voldtægtssager, at det nærmest er umuligt at få dømt gerningsmanden.

- For det første er der meget sjældent vidner, så det bliver påstand mod påstand. For det andet skal enhver tvivl komme den tiltalte til gode. Sådan skal det også være i et retssamfund, men efter min vurdering bør domstolene fortage en strengere bevisvurdering. Når en sanseløst beruset piger på 17 år kan blive slæbt ned i en kælder af en mand, hun ikke kender, som penetrerer hende, har det formodningen imod sig, at hun gjorde det af fri vilje. Men i den sag blev manden frikendt, siger hun til metroXpress og tilføjer:

- Min pointe er, at hvis der skal flere voldtægtssager for retten, skal der ske en strengere bevisvurdering ved domstolene, ellers dropper politiet endnu flere sager på bevisets stilling, og endnu flere kvinder vil helt undlade at anmelde voldtægten.

Andre læser også