Materiale til fremstilling af våben og sprængstof. Vejledning om martyrdøden. Bud på mulige angrebsmål.

Igen og igen skal en 20-årig mand fra Storkøbenhavn på Instagram have delt terrorrelateret og militant islamistisk materiale med personer i udlandet.

Og derfor er han nu tiltalt for at fremme terror. En sag, der på et senere tidspunkt skal køre ved Retten på Frederiksberg.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse, hvori det videre beskrives, hvordan den unge mand skal have sendt links til og billeder af blandt andet propagandamateriale for Islamisk Stat. 

Materialet skal være blevet delt med i alt fire andre profiler på Instagram i perioden mellem november 2021 og januar 2022.

»Det er en alvorlig sag, når nogen deler materiale med andre personer, der kan føre til, at terrorangreb bliver begået,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas, Statsadvokaten i København, og fortsætter:

»Efter anklagemyndighedens opfattelse er det med til at fremme IS’s virksomhed, når militant islamistisk, terrorrelateret materiale og propaganda for IS på den måde udbredes.« 

Når der rejses tiltale for terror, skal Justitsministeriet ind over. Formelt hedder det, at ministeriet skal tiltræde anklagemyndighedens indstilling om at rejse tiltale. 

Og det har man altså gjort.

Mandag er den unge mand blevet præsenteret for anklageskriftet, der indeholder ni forskellige forhold. Forhold, han ifølge sin forsvarer, Peter Secher, nægter sig skyldig i.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår sagen skal for retten.

Sikkert er det dog, at sagen er rejst som en nævningesag. Det betyder, at anklagemyndigheden går efter en straf på mindst fire års fængsel.

Siddet fængslet i snart to år
Den unge mand har siddet varetægtsfængslet, siden han en tidlig aprilmorgen i 2022 på en adresse i Valby blev anholdt i en koordineret aktion mellem Københavns Politi og PET.

På daværende tidspunkt ønskede politiet ikke at dele mange detaljer om sagen med offentligheden. Et hensyn til efterforskningen, lød det.

Under grundlovsforhøret senere samme dag blev sigtelsen dog læst op. Og her fremgik det ifølge TV 2, at den unge mand blandt andet skulle have anbefalet bogen 'The Anarchist Cookbook' til en bruger på Instagram.

En bog, som blandt andet beskriver brug af narkotika, opskrifter på bomber og guides til våben.

»Som udgangspunkt nægter sigtede sig skyldig,« sagde den unge mands daværende forsvarer Carsten Fentz ifølge TV 2 under retsmødet, før dørene blev lukket for offentligheden efter anmodning fra senioranklager Anders Larsson.

Ved grundlovsforhørets afslutning besluttede dommeren at varetægtsfængsle den dengang 18-årige mand. En fængsling, der fortsat er aktuel.

Lyt til kriminalredaktionens podcast 'På Fersk Gerning' her, eller hvor du plejer at høre podcast.