Et lille udsnit af de mange ulovlige våben der er blevet fundet i Syd- og Sønderjylland.
Et lille udsnit af de mange ulovlige våben der er blevet fundet i Syd- og Sønderjylland.

Syd- og Sønderjyllands Politi har blandt andet fundet 158 ulovlige skydevåben ved ransagninger. Otte er varetægtsfængslet.

158 ulovlige skydevåben, et stort antal patroner samt håndgranater, mortergranater og tændsnore. Det lyder helt grotesk, men det er ikke desto mindre fangsten efter flere ransagninger samt en efterforskning Syd- og Sønderjyllands Politi har foretaget i samarbejde med Task Force Vest. Ransagninger og efterforskning har stået på siden begyndelsen af oktober måned.

Otte mænd i alderen 19 til 71 år er varetægtsfængslede for lukkede døre, og de første har fået deres dom, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi, der kan fortælle, at en registreret våbenhandler er blandt de varetægtsfængslede:

- Der er en registreret våbenhandler, som er røget med, og ellers er det et netværk af våbensamlere, der både havde lovlige, men også markant mange ulovlige våben, siger efterforskningsleder og vicepolitiinspektør Hans Roost.

Skød vildt omkring sig

Sagen startede da Syd- og Sønderjyllands Politi i samarbejde med specialenheden Task Force Vest ransagede hos to unge mænd på 19 og 22 år i Tjæreborg ved Esbjerg. Resultatet var ti ulovlige skydevåben, og der var to maskinpistoler og tre pistoler i mellem. De to mænd blev efterfølgende varetægtsfængslet. Hans Roost oplyser, at de to unge mænd har bevæget sig i randområdet af rockermiljøet.

- Når man sælger våben på den her måde, kan man ikke være sikker på, hvilke hænder de ender i. De to på 19 og 20 år fra Tjæreborg var bare skydegale. De stod ude på marken og skød vildt omkring sig med alle slags våben. De har bevæget sig i randområdet af rockermiljøet, men vi kan ikke dokumentere, at de har leveret til rockergrupper, siger efterforskningslederen.

Udover de to unge mænd er en 42-årig våbenhandler fra Ribe varetægtsfængslet, da politiet mener, han har leveret våben til Tjæreborg. Yderligere to mænd på henholdsvis 22 og 37 år fra Esbjerg varetægtsfængslet for handel med en ulovlig pistol.

Efterforskningen ledte desuden politiet til en 71-årig våbensamler fra Aabenraa-området, der lå inde med hele 17 ulovlige skydevåben. Der var både pistoler og rifler iblandt. Manden er mistænkt for også at have solgt ulovlige våben og er også varetægtsfængslet.

Massiv handel og samlermani

Politiet mener, at der har foregået en massiv handel mellem mennesker, der har interesseret sig for våben, og at der har været tale om en slags samlermani for flere af de varetægtsfængslede, hvoraf flere har opbevaret de mange våben direkte uforsvarligt:

- Nogle af de varetægtsfængslede har opbevaret våbnene under sjuskede og lempelige forhold. Det var bare at gå lige ind, og så kunne man gå ud med et skarpladt våben. Nogle våben blev opbevaret i en papkasse i en garage for eksempel, mens andre har hængt dem pænt op, siger Hans Roost.

To våbensamlere på 54 og 43 år fra henholdsvis Haderslev og Vojens blev også varetægtsfængslet. Hos dem fandt man 130 ulovlige skydevåben. Heriblandt 11 maskinpistoler og 79 pistoler. De to har i dag fået deres dom ved retten i Sønderborg, og de blev begge idømt to års fængsel.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.