Torsdag aften d. 23.august 2012 bakkede hundrede af fremmødte københavnere op om restauratør Jane Pedersen, der er indehaver af Cafe Viking på Nørrebro i København. Natten til tirsdag blev ruderne smadret på Cafe Viking fordi Jane Pedersen nægter at betale beskyttelsespenge til en flok kriminelle unge.
Torsdag aften d. 23.august 2012 bakkede hundrede af fremmødte københavnere op om restauratør Jane Pedersen, der er indehaver af Cafe Viking på Nørrebro i København. Natten til tirsdag blev ruderne smadret på Cafe Viking fordi Jane Pedersen nægter at betale beskyttelsespenge til en flok kriminelle unge. Foto: Martin Sylvest Andersen

Domsmandsretten ved Københavns Byret har fundet en 19-årig mand fra bandemiljøet på Nørrebro i København skyldig i forsøg på afpresning mod værtshusene Cafe Viking og Cafe Heimdal. Retten takserer forsøget på at presse cafeejerne til at betale beskyttelsespenge til otte måneders fængsel.

Den unge mand nægtede sig skyldig og afviste i øvrigt at udtale sig i retten, men Jane Pedersen og hendes kollega fra den nærliggende Cafe Heimdal udpegede ham som gerningsmanden.

Afpresningen mod Cafe Viking fandt sted 13. august, hvor den 19-årige bad Jane Pedersen om at betale penge til sin »klub«, indvandrerbanden Brothas fra Mjølnerparken. Cafeejeren nægtede, hvilket udløste beskeden »nu er du advaret« fra det unge bandemedlem.

To dage senere blev vinduerne i Cafe Viking smadret med brosten, ligesom Cafe Heimdal også fik brosten gennem ruderne.

Den 19-årige blev anholdt 17. august på Cafe Heimdal, hvor han opsøgte ejeren og fortalte, at han kendte de personer, der havde smadret cafeens ruder. Ejeren havde forinden tilkaldt politiet, som mødte op og tog den 19-årige med.

Anklageren krævede manden idømt halvandet års fængsel. Forsvarer Michael Juul Eriksen betegnede kravet som vildt overdrevet og båret af den store medieomtale, som sagen har udløst.

Ifølge dommeren og de to domsmænd var der ingen tvivl om, at den 19-årige var skyldig i afpresning, men valgte at taksere forbrydelsen til otte måneders fængsel.

Manden modtog dommen.

Afpresningsforsøget fik flere af værtshusejerne på Nørrebro med Jane Pedersen i spidsen til at stå frem og fortælle om fænomenet beskyttelsespenge, som hidtil har været et tabuemne.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.