Retten i Horsens har i dag taget hul på den meget omtalte Ry-sag, hvor fire drenge er tiltalt for at have kastet to brandbomber på den 16-årige Ali Akbari.

Det chokerende overfald fandt sted i den østjyske stationsby i Ry om aftenen den 6. februar ved Ry Hallerne, og de fire 15-16 årige drenge er tiltalt efter straffelovens paragraf 246 for grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.

Ifølge anklageskriftet har de fire drenge, som på grund af navneforbud ikke må identificeres, i forening og efter forudgående aftale udsat deres 16-årige afghanske skolekammerat Ali Akbari for et 'groft personligt angreb' ved at have kastet to flasker med brændende benzin, såkaldte molotovcocktails, på deres jævnaldrende skolekammerat.

Her til eftermiddag var 16-årige Ali Akbari i vidneskranken, og han fortalte, at der ikke var megen medfølelse fra de fire tiltalte, efter han var blevet svært forbrændt af flammerne.

»T4 (en af de tiltalte, red.) kaster flasken på mig. Flasken knuses, og så kommer der flammer helt op til mit hoved. Og så går der ild i mine Adidas-bukser. Der var ild i mig fra fødderne op til maven. Det gør meget ondt,« fortalte Ali Akbari, mens tårerne med jævne mellemrum pressede sig på.

Stod og grinte

Alle fire tiltalte har forklaret, at hvordan Ali Akbari først rullede sig i sneen bag Ry Hallen for at slukke flammerne, inden én af dem, T2, gik hen til Ali Akbari for at hjælpe med at slukke ilden, efter han var blevet ramt af molotovcocktailen. Men Ali Akbari havde en noget anden udlægning af den sag.

»T2 kom hen til mig og spurgte, på en hånende måde, om jeg var ok. De andre står og griner. Jeg spørger T2, om han kan se, om jeg er ok. Og så går de,« fortæller Ali Akbari, der har sin afghanske far med i retten.

Efter flammerne blev slukket og Ali havde fået sine bukser af, gik han hjemad. På vejen hjem mødte han en tidligere træner, som spurgte ham, hvad der var sket.

»Jeg svarer, at de har brændt mig. Men han gør ikke mere. Så bliver jeg ked af det, fordi han ikke gør mere. Det ville andre normale mennesker have gjort,« fortæller Ali Akbari.

Har mareridt

Ali Akbaris bistandsadvokat spurgte også ind til, hvordan det 16-årige brandoffer har det i dag. Og det var tydeligt, at det voldsomme angreb stadig sidder dybt i den 16-årige skoledreng med de afghanske rødder.

»Jeg har mareridt. Jeg ser episoden igen og igen i mit hoved. Og det gør ondt, når jeg rører ved benet,« fortalte han mens tårerne pressede sig på.

Ali Akbari var også synlig generet af skaderne fra brandoverfaldet; han haltede ind og ud af retslokalet.

Det kom også frem, at Ali Akbari får besøg af en hjemmesygeplejerske hver dag, som hjælper ham med at smøre benet med fugtighedscreme. Et sår som han har fået at vide vil heles med tiden.

»Hvad med det du ser i hovedet, vil det heles,« spurgte bistandsadvokaten.

»Nej, jeg ser det hele tiden. Jeg taler med en psykolog om det, og det hjælper lidt,« fortalte Ali Akbari.

Han får i øjeblikket hjemmeundervisning to timer om dagen, og det er håbet, at han kan få sin 9. klasseeksamen, så han kan begynde i gymnasiet efter sommer.

Uenige om forløb

De fire tiltalte drenge er indbyrdes uenige om, hvem der gjorde hvad i minutterne før, under og efter angrebet. Det står klart efter de fire tiltalte drenge skiftevis har været en tur forbi vidneskranken og give deres version af hændelserne omkring brandbombeangrebet.

Tre af de fire tiltalte peger alle sammen på den fjerde kammerat, T4, som den der kastede den skæbnesvangre brandbombe. 15-årige T4 erkender, at det var ham, der tog flaskerne med benzin med til mødet bag Ry Hallerne om aftenen den 6. februar, men han fortæller, at det var et uheld, at molotovcocktailen ramte 16-årige Ali Akbari.

»Han står en 30-40 centimeter fra mig. Han var iskold og kiggede mod de andre. Men flasken var blevet så varm, at jeg taber den ned foran Ali, og så smadrede den. Og så stod der høje flammer op,« forklarede T4 i retten.

Bistandsadvokaten vil desuden kræve et erstatningsbeløb i størrelsesordenen 45.000 kroner på vegne af sin klient, bl.a. i forhold til psykologhjælp.

Der ventes at falde dom i sagen ved næste retsmøde 1. maj.