Den 16-årige Lisa Borch er af et nævningeting ved retten i Hjørring netop blevet idømt 9 års fængsel for medvirken til drabet på sin mor, 40-årige Tine Rømer Holtegaard. Den medskyldige, 29-årige Bakhtiar Mohammed Abdullah, fik 13 års fængsel og bliver udvist af Danmark, når han har afsonet sin straf.

Med dommene på henholdsvis 9 og 13 års fængsel valgte retten at lægge sig tæt op af anklager Karina Skou, der havde nedlagt påstand om ni til ti års fængsel til Lisa Borch og 12 til 14 års fængsel samt udvisning til Bakhtiar Mohammed Abdullah.

De dømte stod roligt ved vidneskranken i retssalen i Hjørring, da retsformand Jette F. Skole læste dommen op. Trods udsigten til flere års frihedsberøvelse, var der ingen reaktion at spore hos den 16-årige teenagepige, da hun sammenbidt forlod retslokalet for at drøfte med sin forsvarer, om dommen skal ankes.

Lisa Borch og Bakhtiar Mohammed Abdullah ankede begge sagen til landsretten med påstand om frifindelse.

Tine Rømer Holtegaard blev dræbt med adskillige knivstik i venstre side af brystet, da hun lå og sov i sit hjem i den nordjyske stationsby Kvissel om aftenen 8. oktober sidste år. Et drab anklager Karina Skou under sin strafprocedure betegnede som »koldblodigt, iskoldt og nærmest bestialsk«.

De tiltalte blev desuden dømt til at betale 254.00 kroner i erstatning til Tine Rømer Holtegaards enkemand, Jens Holtegaard. Derudover blev de dømt til at betale 141.910 kroner i erstatning til Lisa Borchs tvillingesøster, mens der skal betales 102.540 kroner i erstatning til Lisa Borchs storebror. Fordi de dømte ankede sagen, skal landsretten også tage stilling til erstatningen.

I sin procedure fremhævede anklageren også flere skærpende omstændigheder; at drabet var planlagt og udført med stor brutalitet, og at offeret var påvirket af sovemedicin og lå og sov i sit hjem, hvor hun burde føle sig tryg.

»Det må være ganske forfærdeligt for Tine Holtegaard, der ligger i sin seng og vågner ved, at hun er ved at blive stukket ihjel. Og ovenikøbet at opdage, at ens egen datter er med til det. Det er det værste mareridt, jeg kan forestille mig,« sagde Karina Skou.

På baggrund af de forhold skulle Bakhtiar Mohammed Abdullah idømmes mere end de 12 år, som Højesteret normalt dømmer i drabssager, mente anklageren.

I 2010 blev loven ændret, så personer, der på gerningstidspunktet var under 18 år, kan idømmes mere end de otte års fængsel, der ind til lovændringen var den maksimale straf, og derfor skulle Lisa Borch idømmes mere end de otte års fængsel trods sin alder, mente anklageren.

»At koldblodigt og iskoldt at have planlagt drabet på sin egen mor er en skærpende omstændighed, og derfor er det anklagemyndighedens opfattelse, at Lisa skal idømmes ni til ti års fængsel,« sagde Karina Skou inden retten trak sig tilbage for at votere.

Lisa Borchs forsvarer mente omvendt, at der var »en kø af formildende omstændigheder«, bl.a. pigens unge alder og det faktum, at hun var kommet i dårligt selskab blandt de udlændinge hun var omgivet af i restaurationsmiljøet i Frederikshavn.