Drabssagen fra Smørum.
Drabssagen fra Smørum. Foto: Uffe Weng

Flere politikredse er begyndt at genoptage ældre uopklarede drabssager - både på baggrund af nye DNA-metoder og nye vidnehenvendelser.

14 gamle drabssager fra forskellige dele af Danmark er blevet aktuelle igen. Fælles for dem alle er, at de er uopklarede, men også, at der enten er dukket spor op med hjælp fra nye DNA-metoder, eller at TV-udsendelser har givet anledning til, at vidner rusker op i fortiden og har taget kontakt til politiet.

- Teknikken til at sikre DNA-materiale er blevet forbedret, og det er blevet muligt at få brugbart DNA ud af selv meget små mængder spyt eller andre biologiske spor, som en gerningsmand har efterladt, siger Ove Pedersen, der er leder af politikredsens afdeling for personfarlig kriminalitet ved Midt- og Vestsjællands Politi.

I kredsen har de valgt at se nærmere på seks forskellige drabssager. Sager med en høj alder og et hidtil koldt spor, men som politiet fortsat har DNA-beviser gemt fra.

Den ældste sag er helt tilbage fra 1967, hvor en 33-årig lærerinde blev fundet dræbt i sit hjem i Holbæk, mens den seneste, et drab på en ældre kvinde, som efterfølgende fik brændt sit hus ned, er fra 1999.

Ligeledes er DNA-spor fra et par handsker ifølge dr.dk grunden til, at Nordsjælland giver en drabssag fra 2007 ekstra opmærksomhed. Her blev en 65-årig autoforhandler, Freddie Olin Pedersen, dræbt under et hjemmerøveri i Smørum. Freddie Olin Pedersen og hans hustru blev bagbundet med gaffatape og fik tapet munden til. Den 65-årige mand blev desuden slået med en kølle, og han blev kvalt på grund af blokerede luftveje.

Den efterfølgende efterforskning fik politiet på sporet af fem mænd, der dog alle måtte løslades igen, da det ikke kunne bevises, at de befandt sig på gerningsstedet.

Også hos Københavns Politi har fire gamle sager fået opmærksomhed igen, efter at de nye DNA-metoder har vist sig brugbare. Her stammer sagerne fra 1985 og 1990, og i to af sagerne har politiet siden mandag aften fået otte henvendelser fra vidner.

Det er i de 22 år gamle sager om den 18-årige gymnasieelev Stine Geisler fra Indre By og om 23-årige Hanne With, som blev fundet dræbt i sin lejlighed ligeledes i København.

Fire henvendelser har givet politiet helt nye informationer, som nu skal undersøges.

- Det kan være, de giver anledning til, at vi besøger nogle mennesker og spørger, om de har noget imod, at vi tager en prøve til DNA på dem, siger vicepolitiinspektør hos Københavns Politi, Jens Møller Jensen, og forklarer, at de allerede har tjekket de tidligere mistænkte og flere andre, som kunne have sat deres aftryk legalt.

I Nordjylland har de kigget på de københavnske kolleger, og derfor skal to nordjyske drabssager på en grønlandsk kvinde, Karmella Marie Victorie Thala Biancosom, i 1995 og elektriker Finn Jensen i Aalborg i 1996 også have et gennemsyn igen.

- De to mord er begge uopklarede, og nu vil vi kigge på, om der er nogle mulige dna-spor, som vi kan få fat i ved hjælp af den nye DNA-teknik. Det er klart, at den succes vores københavnske kollegaer har haft, får os til at gøre os nogle tanker, så derfor har vi her til morgen diskuteret hvilke mulige uopklarede sager, vi har, siger politikommissær Lars Nørskov Jørgensen fra Nordjyllands Politi til BT.

Til gengæld er DNA ikke grunden til, at bornholmer-politiet har taget en gammel sag op igen. I stedet har en TV-udsendelse om et 15 år gammelt drab på en servitrice, der blev vist for nogle måneder siden sat gang i henvendelserne. I alt 10 tips er blevet ringet ind til politiet.

- Når der er noget nyt, efterprøver vi det. Vi har nu flere, vi skal tale med, men sagen er 15 år gammel, så det er noget, vi tager ind imellem, siger Peter Jørgensen, politikommissær ved Bornholms Politi og henviser til, at de nyeste sager har højeste prioritet.

Fyns og Østjyllands Politi har endnu ikke nogle konkrete sager, men oplyser, at de agter at se nærmere på de uopklarede drab, som muligvis har brugbare spor.

SE HELE LISTEN OVER GENÅBNEDE SAGER NEDENFOR

Københavns Politi

1985: Erna Jensine Østergaard, 80 år, blev fundet dræbt i sin lejlighed på Lygten i Københavns Nordvestkvarter mandag 22. juli. Der var fjernet adskillige tusinde kroner fra lejligheden.

1985: Laila Kaarina Virtanen, 35 år, blev fundet dræbt på en massageklinik på Vesterbro i København 22. marts.

1990: Hanne With, 23 år, blev nytårsnat mellem 1989 og 1990 fundet dræbt i sin lejlighed på Nørrebro i København.

1990: Anne Stine Geisler, 18 år, blev dræbt natten efter 2. pinsedag. Hun blev fundet i kælderen af den bygning i Teglgårdsstræde i indre København, som hun boede i.

Nordsjællands Politi

2007: Freddie Olin Pedersen, 65 år og autoforhandler, blev i oktober kvalt i Smørum, da hjemmerøvere overfaldt ham og hans hustru og satte tape over munden på dem.

Midt- og Vestsjællands Politi

1967: Bente Pedersen, 33 år og lærerinde, blev 27. maj kl. 09.20 fundet dræbt i en lejlighed på Brogade i Holbæk.

1988: Ole Svend Harry Ibsen, 40 år, blev om natten 13. august fundet dræbt ved en jernbaneoverskæring i Jyderup. Han havde været udsat for rå vold.

1988: Ove Victor Larsen, 75 år og landmand, blev dræbt 1. oktober om aftenen på sin ejendom på Drusbjergvej på Sjællands Odde. Efterfølgende blev der sat ild på ejendommen.

1997: Alice Kansiime, 36 år, blev fundet dræbt 6. september kl. 18.15 fundet dræbt på en massageklinik på Holbækvej i Ringsted. Gerningsmanden havde forsøgt at brænde bygningen af.

1998: Birthe Dannemann Jensen, 35 år, blev 1. januar fundet dræbt i en branddam ved Tågerødvej i Herfølge. Hun var forsvundet fra sin bopæl mellem 25. og 26. april 1997.

1999: Astrid Beatrice Mortensen, 88 år, blev dræbt af knivstik natten til søndag 24. januar i ejendommen Sønderlundsvej i Roskilde. Der var efterfølgende sat ild på ejendommen.

Nordjyllands Politi

1995: Karmella Marie Victorie Thala Biancosom blev 5. juli fundet myrdet på en legeplads i Aalborg.

1996: Finn Jensen, 46 år og elektriker, blev fundet dræbt i en grøft uden for Aalborg, efter han havde været på kasino om natten den 7. december.

Genåbnet af Bornholms Politi

1997: Connie Birgitte Svendsen, 51 år og servitrice, blev 1. august fundet dræbt i sin lejlighed i Rønne.

Kilde: Politiet, BT og dr.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.