Politiet slog i nat til mod gadeprostitutionen på Vesterbro i København. 13 afrikanske prostituerede blev anholdt og politiet vil nu forsøge at få dem udvist.

I løbet af kun otte minutter fra kl. 00.15 til 00.23 anholdt patruljer de 13 afrikanske kvinder, der trak på Istedgade, Skelbækgade og Vesterbrogade.

Kvinderne er nu til afhøring hos Station City, hvor også organisationen mod kvindehandel er til stede for at hjælpe de kvinder, som eventuelt er ofre for menneskehandel.

12 af de anholdte er fra Nigeria, en fra Sierra Leone. Den ene af de anholdte fremstilles i Københavns dommervagt, sigtet for dokumentfalsk, fordi hun havde et falsk pas.

Resten af de anholdte kan tilbageholdes efter udlændingeloven i op til tre døgn og i løbet af den tid regner politiet med, at Udlændingeservice har truffet beslutning om at udvise kvinderne.

I kløerne på bagmænd
Forud for aktionen holdt politiet kvinderne under observation, så man vidste, at de var "på arbejde". De fleste anholdte er i 25-30 års alderen. Der var ingen meget unge blandt de prostituerede.

- Kvinderne bor rundt om i København, hvor de har fået stillet lejligheder til rådighed, siger efterforskningsleder René Hansen.

Bodil Kornbek fra Reden International (tidligere Stop Kvindehandel) siger, at de afrikanske prostituerede som regel er ofre for menneskehandel.

- Vi véd, de er i kløerne på bagmænd og det løser ingenting bare at udvise dem. De bliver handlet igen og kommer tilbage, siger hun.

Reden International kan give kvinderne et bo-tilbud, mens deres sag behandles og ifølge Bodil Kornbek er det ekstremt svært at få opholdstilladelse i Danmark, selvom kvinderne er blevet handlet hertil.

- Der er ingen politisk vilje til at løse problemet. Man vil bage have dem ud af landet så hurtigt som muligt, men de kommer tilbage. Det ved vi, siger hun

Trusler mod børnene
Det kan være svært at få kvinderne til at medvirke i jagten på bagmændene, fordi deres situation er usikker og de risikerer repressalier - også mod familien i hjemlandet.

- Særligt når det gælder østeuropæiske prostituerede har vi erfaring for, at kvindernes børn bliver truet, hvis de ikke sørger for at skaffe penge her i landet, siger Bodil Kornbek.