En 16-årig dreng fra Helsinge slipper efter alt at dømme med en bøde på 1200 kroner for at have slået en klassekammerat på Erhvervsskolen Hamlet i Hillerød i hovedet med en skiferplade, mens en kammerat filmede episoden med sin mobiltelefon

En såkaldt happy slapping. Det skriver Frederiksborg Amts Avis. Sagen fra Hillerød er så vidt vides blot den anden sag om happy slapping i Danmark, der nu er faldet dom i.

I starten af april blev en 16-årig dreng og en 16-årig pige hver idømt fire måneders betinget fængsel ved Retten på Frederiksberg for at have overfaldet en dreng og filmet overfaldet med en mobiltelefon. Modsat de to 16-årige fra Frederiksberg blev den 16-årige fra Helsinge imidlertid aldrig stillet for en dommer.

Her valgte anklagemyndigheden i stedet »blot« at udskrive en bøde for vold, og hvis ellers den 16-årige betaler bøden på de 1200 kroner, slipper han for videre tiltale.

Medvirkende til den forholdsvis milde straf er formentlig, at overfaldet i Hillerød af flere er blevet karakteriseret som »værkstedshumor«, der gik over gevind, ligesom episoden lader til at være én af en hel stribe happy slapping-episoder på skolen.

Medvirkende har det formentlig også været, at det 16-årige offer ikke selv ønskede at anmelde overfaldet. At de to happy slapping-episoder takseres så forskelligt overrasker ikke professor i strafferet ved AArhus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen.

- I Danmark har vi meget brede strafferammer. Som jeg er blevet præsenteret for episoden, lyder det konkrete tilfælde som en meget mild overtrædelse af straffeloven. Det er jo tæt på en joke, siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Ud over bøden på 1200 kroner har den 16-årige imidlertid allerede fået en anden straf, i og med skolen valgte at bortvise ham, så snart de hørte om episoden. Hverken den 16-årige gerningsmand eller det 16-årige offer har i øvrigt ønsket at fortælle, hvem der filmede overfaldet.