Det er efterhånden knap 43 år siden, at Niki Lauda blev reddet ud fra den brændende racer.

Men følgerne af den frygtelige ulykke påvirkede ham helt frem til hans død.

Natten til tirsdag meddelte Formel 1-legendens familie, at den tredobbelte verdensmester er død. Han blev 70 år.

Den sidste periode af hans liv blev præget af sygdom og hospitalsophold - men som tyske Bild beskriver, så var hans død alligevel 'overraskende'.

I august sidste år måtte Niki Lauda gennemgå en lungetransplantation.

For da han 1. august 1976 blev fanget i den brændende racer i forbindelse med et Formel 1-løb, var det ikke kun ansigtet, der blev alvorligt skadet og vansirret.

Han indåndede i forbindelse med den voldsomme brand i sin Ferrari giftige gasser, hvilket blandt andet beskadigede netop lungerne.

Og selvom Niki Lauda hurtigt kom tilbage og siden blev verdensmester yderligere to gange, var de indre skader på hans krop mærkbare helt frem til hans død. Selv om de ikke var umiddelbart synlige.

Her ses Niki Laudi 1976 få måneder inden den alvorlig ulykke.
Her ses Niki Laudi 1976 få måneder inden den alvorlig ulykke. Foto: -
Vis mere

To gange måtte han således gennem nyretransplantationer.

I 1997 var det lillebroren Florian, der skænkede et organ, og i 2005 var det kæresten Birgit, der trådte til.

Og i sommer måtte lungerne altså erstattes, hvilket kostede tre måneders indlæggelse på et hospital - det var i øvrigt værre end indlæggelsen i forbindelse med ulykken i 1976, fortalte Niki Lauda efterfølgende.

»Dengang lå jeg kun en måned på hospitalet, eller måske lidt længere tid. Ja, jeg havde brandsår, men jeg kom hurtigt væk,« lød det fra ham sidste år.

I januar i år blev han igen indlagt, denne gang med influenza. Og senest har han siden marts opholdt sig på en rehabiliteringsklinik i Luzern. Ifølge Bild gennemgik han her i en tre uger lang dialysebehandling, fordi der igen var problemer med nyrerne.

20. maj døde Niki Lauda så.

»Hans unikke succes som sportsmand og entreprenør vil aldrig blive glemt. Hans utrættelige kørsel, hans ligefremhed og hans mod vil stå tilbage som et eksempel for os alle,« lyder det videre i en besked fra familien:

»Uden for offentlighedens søgelys var han en kærlig og omsorgsfuld ægtemand, far og bedstefar. Vi vil alle komme til at savne ham.«

En stor del af Niki Laudas liv kan i øvrigt ses i filmen 'Rush', hvor Daniel Brühl spiller den legendariske racerkører med stor præcision.

Han blev verdensmester i Formel 1 i 1975, 1977 og 1984 for henholdsvis Ferrari og McLaren.

Lauda var også aktiv i flybranchen og startede blandt andet sit eget flyselskab ved navn Lauda Air.

Østrigeren var også aktiv efter sit stop som kører i Formel 1 ad flere omgange. Blandt andet som rådgiver for Ferrari og siden 2012 som en del af ledelsen for det succesrige Mercedes-hold.