»Det er fuldstændig vanvittigt!«

Kevin Magnussen er rystet over udviklingen i international motorsport. Det har altid været en dyr sport, men nu er udviklingen løbet løbsk: Det er efterhånden kun milliardærsønner, der har mulighed for at kæmpe sig frem til Formel 1.

Alle Formel 1-kørere har i dag haft personlige sponsorer til at finansiere vejen gennem juniorklasserne. Magnussen blev for eksempel støttet af Bestseller-koncernen, og Christian Lundgaard har blandt andre den tidligere Daloon-ejer Hemming Van i baglandet.

Men inden man som ung racerkører overhovedet kommer frem til juniorklasserne, hvor man – måske – kan finde investorer, skal man kæmpe sig igennem en række gokart-klasser. Det sker for familiens penge, og det er nu så dyrt, at kun velhaverbørn har en chance.

»I dag skal man komme fra en velhavende familie for at komme frem til Formel 1,« slår Magnussen fast.

»Det er meget få kørere i Formel 1-feltet, der ikke kommer fra en sindssyg rig familie. Det er nok kun de gamle kørere som Räikkönen, Hamilton og Vettel, der kom igennem til Formel 1, da sporten var anderledes.«

»En gokart-sæson for en 12-årig i et godt team koster i dag over et par millioner kroner. Hertil kommer rejser, hoteller og så videre, og alle de penge kan kun komme fra din familie. Gokart er i dag ligesom Formel 1: Hvis du ikke kører for et af de store team, har du ikke en chance,« siger Magnussen.

Kevin Magnussen, der nu mister sin plads i Haas F1 Team til den russiske milliardærsøn Nikita Mazapin, siger, at han er en af de sidste kørere, der er kommet frem til Formel 1, uden at en familieformue har finansieret de tidlige år i sporten.

Kevin Magnussens far Jan (th.) havde kun råd til at betale for sønnens første år i gokart.
Kevin Magnussens far Jan (th.) havde kun råd til at betale for sønnens første år i gokart. Foto: Grand Prix Photo
Vis mere

»Jeg kommer fra en helt almindelig familie, der ikke har vildt mange penge,« siger han.

»Der er måske nogle, der tror, min far har mange penge, fordi han har kørt Formel 1, men det har han ikke – han kunne kun lige med nød og næppe betale for, at jeg kunne køre mine allerførste år i gokart. Vi var nødt til at hoppe videre fra gokart, da jeg var 15 år, fordi vi ikke længere havde råd til at køre på den store gokart-klinge. Så vi rykkede videre til Formel Ford, hvor jeg kunne køre gratis. Så skete der en masse andre ting, hvor jeg var rigtig heldig, men jeg kom til Formel 1, uden min familie havde den økonomiske baggrund for det. Det kan ikke lade sig gøre i dag.«