Der skal ryddes op i Formel 1. Ellers går det galt. Snart.

»Vi har alle set det komme,« lyder advarslen fra McLaren-bossen Zak Brown i et interview med Autosport.com.

2018 har ifølge ham budt på flere bekymrende symptomer på den gale kurs:

  • Mercedes, Ferrari og Red Bull dominerer i stigende grad alle andre hold.
  • Stortalentet Esetban Ocon ser ud til at ryge ud af feltet i 2019, hvor han ikke kan få et sæde.
  • Force Indias lige-ved-og-næsten-konkurs, der kun blev afværget i sidste øjeblik.

Zak Brown er McLaren-teamets øverste boss.
Zak Brown er McLaren-teamets øverste boss. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER
Vis mere

Han misunder derfor ikke de udfordringer, som Formel 1's nye ejerkreds, Liberty Media, i virkeligheden arvede fra den mangeårige og enevældige Formel 1-boss, Bernie Ecclestone.

»Det her begyndte for lang tid siden. Bernie havde kontrol over det og holdt det sammen, men det var en tikkende bombe, og nu er nogle ting begyndt at eksplodere,« siger Zak Brown:

»Jeg har aldrig troet, at Formel 1 var for stor til at falde, men jeg synes, at hele industrien har en arrogance, der siger, at problemerne vil løse sig selv. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har hørt nogen sige: 'Det løser sig selv'.

Zak Brown sammenligner Formel 1's situation med investerings-giganten Lehman Brothers, der krakkede for små 10 år siden og trak en hel finansverden med ned.

»Desværre er det nogle gange nødvendigt, at nogle ting går i stykker, for at man kan starte på en frisk,« siger han.

Formel 1 står foran en større revolution i 2021, hvor den nuværende aftale om regler, økonomi osv. udløber. Zak Brown ser det som altafgørende, at nye tiltag som eksempelvis budget-loft eller regulativer for racerne ikke bliver alt for udvandede.

»Det er nødvendigt, at de får det færdigt allerede i år. Vi har talt længe nok om det. De har alle de rigtige ideer, og der har fået al den input fra holdene, som de har brug for. De ved, hvor der er modstand - nu skal de bare gennemføre det. De ejer sporten,« siger Zak Brown.

I den kommende weekend køres Singapores Grand Prix. Du kan selvfølgelig følge træning, kvalifikation og løb live her hos B.T.