I weekenden runder Kevin Magnussen en både turbulent og frustrerende sæson af i Abu Dhabi, der ikke byder på mange positive minder.

Og selvom danskeren har lært noget vigtigt af den svære sæson, så ser mulighederne for at komme til et større hold i nærmeste fremtid sværere ud, mener to motorsportseksperter, som B.T. har bedt om at fælde dom over Magnussens sæson - og om at spå ind i danskerens fremtid.

»Han har gjort det bedste, han kunne med den bil, han har haft,«

Sådan siger motorsportsekspert hos svenske Aftonbladet, Anna Andersson, der ikke har mange rosende ord tilovers for Haas’ VF-19-bil, som i størstedelen af sæsonen har været alt andet end konkurrencedygtig.

»I dagens Formel 1 er aerodynamikken utrolig vigtig - aerodynamik og dæk. De ting er Haas ikke lykkedes med at forløse. Derudover har de, fordi de ikke har kunnet finde en løsning i løbet af efteråret, sat alt ind på at fokusere på næste år, så det samme ikke sker igen. Så efteråret har for Haas været en transportetape, en test til 2020,« lyder det fra Anna Andersson.

Før sæsonens sidste løb i Abu Dhabi er Kevin Magnussen noteret for fire top 10-placeringer, 20 VM-point og en samlet 16-plads i 2019. Til sammenligning blev han i 2018 nummer ni i den samlede stilling.

Sæsonens konstante udfordringer med bilen har skabt store frustrationer i Haas-garagen og hos Kevin Magnussen. Frustrationer, som danskeren har håndteret overraskende godt.

Det mener Formel 1-journalist for blandt andet magasinet RACER og for det officielle Formel 1-site, Chris Medland.

Haas' problemer med bilen i 2019 spredte sig også til garagen, hvor frustrationer undervejs i sæsonen var til at tage og føle på.
Haas' problemer med bilen i 2019 spredte sig også til garagen, hvor frustrationer undervejs i sæsonen var til at tage og føle på. Foto: AMANDA PEROBELLI
Vis mere

»Han er kendt for at være en aggressiv kører og har været involveret i situationer før i tiden, så man skulle tro, at det at have en svær bil kunne irritere ham og føre til, at han ville være endnu mere aggressiv på banen. I stedet har han accepteret bilens begrænsninger og fået nogle gode resultater, når det har været muligt, men uden at gøre noget dumt,« lyder det fra Chris Medland.

Selvom 2019 har været et år med mange svære udfordringer, så kan Magnussen alligevel lære noget af modgangen.

»Det positive, han kan tage med, er jo viden om, hvorfor det gik, som det gjorde i år. Og at han mentalt har klaret at håndtere bilen på den måde, som han har. Det kommer til at gøre ham bedre i fremtiden,« siger Anna Andersson, og det er Chris Medland enig i:

»Han har vist, at han kan køre en dårlig bil, og han har igen slået Grosjean. Han har også håndteret problemer godt, såsom deres (Magnussens og Grosjeans, red.) kollisioner i Storbritannien og Tyskland, hvilket viser, at han godt kan styres, selvom han er en stærk karakter.«

Men det er ikke nok at modnes mentalt som racerkører, hvis Kevin Magnussen skal forløse sine drømme om større resultater. Ifølge Chris Medland, så har den svære 2019-sæson i hvert fald ikke gavnet hans chance for at komme til at køre for et større hold end Haas.

»For at være ærlig, så har det nok forværret hans chancer, simpelthen fordi han ikke har haft muligheden for at levere de iøjnefaldende resultater. En dårlig bil skader omdømmet, også selvom køreren ikke har gjort noget galt,« siger Chris Medland.

Anna Andersson er også skeptisk over for muligheden for et dansk skifte til et storhold i nærmeste fremtid.

»Jo længere, du kører for det samme hold uden at lykkedes med at overraske, jo sværere bliver det at tage skridtet.«

Kevin Magnussen går en på mange måder altafgørende sæson i møde. 2020 kan blive karrieredefinerende for danskeren.
Kevin Magnussen går en på mange måder altafgørende sæson i møde. 2020 kan blive karrieredefinerende for danskeren. Foto: ALI HAIDER
Vis mere

»Det er ikke nok for Kevin at være bedre end Grosjean. Skal han have en chance (hos et større hold, red.), så skal han være bedre end resten,« siger hun og peger på Kevin Magnussens debut tilbage i 2014, hvor han i sit første Formel 1-løb kørte sig på podiet.

»Det er sådan noget som det, han skal gøre igen for at få en chance. Og du skal være meget bedre end din holdkammerat og det materiale, du har.«

Næste sæson bliverr derfor afgørende for Kevin Magnussen, da Formel 1’s fremtid fra 2021 endnu ikke er faldet på plads. Et nyt reglement træder i kraft, men der er fortsat flere ubekendte faktorer, og mange kørere i feltet har kontraktudløb efter næste sæson.

»Med mange af de store sæder ledige i 2021 ved han, at næste år bliver afgørende for ham, og han er nødt til at levere,« slår Chris Medland fast.