KOMMENTAR

HAAS-KØRERNE KEVIN MAGNUSSEN og Romain Grosjean har høje tanker om hinanden.

»Den bedste teamkammerat jeg har haft siden Fernando Alonso,« siger Grosjean blandt andet om K-Mag. Flotte ord fra franskmanden, der i mellemtiden også har kørt på hold med for eksempel Kimi Räikkönen.

Kevin Magnussen er også glad for Grosjean.

»En uhyre stærk kører,« er danskerens karakteristik af sin Haasmakker.

Der er ikke tale om tom pr-snak.

Læs også: Kevin Magnussen flytter ud af Danmark og væk fra kæresten

De bliver aldrig venner, men Magnussen og Grosjean ved, at de er gode for hinanden. For Grosjean er Magnussen et tiltrængt wakeup-call efter tre sæsoner med først kaospiloten Pastor Maldonado og senere den mexicanske nulbon Esteban Gutierrez i den anden side af garagen. Jeg siger ikke, Grosjean faldt i søvn i de år, men det er tydeligt, at Magnussennu presser ham til at køre bedre end måske nogen sinde tidligere. Og omvendt lægger Magnussen ikke skjul på, at han lærer en masse af den erfarne franskmand.

»De der kvalifikationsomgange, hvor han satser alt i hver eneste sving, lykkes tit for ham. Det må man bare have respekt for,« har han blandt andet fortalt mig.

MEN DEN HARMONISKE stemning, der har præget Haas-teamet indtil nu, hænger i høj grad sammen med, at begge kørere havde kontrakt for 2018. Nu kører vi ind i en ny sæson, hvor de begge har kontrakt-udløb, og det vil utvivlsomt påvirke stemningen.

For i 2018 kører både Kevin Magnussen og Romain Grosjean for deres Formel 1-fremtid. Begge mener - med rette - at de fortjener en chance i et større og bedre team end Haas. Men selvom alle team i princippet har ledige 2019-sæder, er der højst én af Haas-kørerne der kommer videre op i feltet. Og det bliver ham, der vinder den interne 2018-duel.

Sidste år fik Grosjean flest point og var hurtigst i flest kvalifikationer, men hen over året var Haas-kørerene utroligt jævnbyrdige.

2017-duellen hos Haas endte efter min mening derfor uafgjort. Men et lignende resultat kan hverken Magnussen eller Grosjean bruge til noget i år. Kun vinderen kan som nævnt gøre sig håb om at rykke op i F1-hierarkiet, og hvis der er en vinder, er der også en taber. Jeg siger ikke, at taberen af Haas-duellen 2018 er færdig i Formel 1, men han kan glemme ambitionerne om grandprix-sejre og VM-titler.

Læs også: Har store planer for Magnussen næste år: 'Vi vil virkeligt gerne have ham i vores team'

HVEM VINDER SÅ Haas-duellen 2018? Magnussen og Grosjean skruer på grund af forskellige kørestile deres omgangstider sammen på vidt forskelig vis.

Derfor kan det blive afgørende, i hvilken retning Haas' 2018-model udvikles. Om den kommer til at passe bedst til Grosjeans sene nedbremsninger og aggressive indstyring i svingene eller til Magnussens stil, der kræver masser af vejgreb til baghjulene.

I det spil tror jeg, Magnussen står stærkest. I modsætning til sidste år, hvor 2017-modellen stort set var færdig, inden han skrev kontrakt med teamet, er hans input kommet med i 2018-designet.

Samtidig fornemmer jeg, at Magnussen og hans tekniske forslag blev mere og mere respekteret i teamet, som 2017-sæsonen skred frem. Og når bilen ikke passede til banen, temperaturerne eller dækkene, bed han tænderne sammen, og scorede et par nærmest sensationelle resultater i Japan og Mexico.

Læs også: Det betyder nu sponsoraftale for Kevin Magnussen

MENS MAGNUSSEN SLOGES med bilen, klagede Grosjean over den.

Der er en hårfin grænse mellem konstruktiv kritik og trættende brok, og sidst på året fornemmede jeg, teamledelsen ved flere lejligheder mente, at Grosjean havde overtrådt den.

Derfor tror jeg Kevin Magnussen kan slå Romain Grosjean i den interne Haas-kamp 2018.

Og det er en uhyre vigtig kamp: Resultatet vil definere resten af deres Formel 1-karrierer.