23-årige Kristian Kjærlund tog dommere og danskere med storm, da han vandt X Factor med sin mentor Thomas Blachman i foråret.

Siden sejren har Kristian Kjærlund indspillet musik og optrådt. Men Blachman har han ikke set meget til.

»Jeg har ikke været i personlig kontakt med ham, men det er mit indtryk, at mine sange er blevet kørt forbi ham, så han kan stå inde for dem og det, jeg laver,« forklarer Kristian Kjærlund, da B.T. møder ham på årets Smukfest i Skanderborg.

En del af årets X Factor-præmie var netop en optræden på festivalen, og siden sin medvirken i tv-programmet har Kristian Kjærlund også optrådt flere steder landet over og udgivet egne sange. Han lægger dog ikke skjul på, at han godt kan savne X Factor-maskineriet og ikke mindst samarbejdet med Blachman.

Kristian Kjærlund vandt X Factor 2019 og fik en koncert på Smukfest. Her optræder han på Sherwood scenen.
Kristian Kjærlund vandt X Factor 2019 og fik en koncert på Smukfest. Her optræder han på Sherwood scenen. Foto: Helle Arensbak
Vis mere

»Jeg var rigtig glad for de mennesker, der var en del af det, og efter har jeg haft et savn til mange af de ting, der foregik i X Factor, som bare sluttede meget brat,« siger Kristian Kjærlund og tilføjer:

»Jeg holdt meget af at møde ind og arbejde med Thomas og holdet, og den del er svær ikke at savne.«

X Factor-vinderen fortæller desuden, at der er én særlig sms i den forbindelse, han ærgrer sig over ikke at have fået svaret på.

»Jeg ærgrer mig meget, for jeg fik en besked dagen efter finalen om, at jeg bare skulle tage fat i dem (Blachmann og hans hold red.) og så skulle vi finde ud af noget. Men så havde jeg nogle kompakte uger med optrædener og indspilninger, og så var der gået så lang tid, at jeg følte mig forlegen over at tage kontakt,« siger Kristian Kjærlund.

Seere af X Factor vil nok huske Kristian Kjærlund som en ydmyg herre, og han er da heller ikke meget for at trænge sig på hos Blachman.

»Jeg tænker, at Thomas jo er enormt travl, og der er gået så lang tid. Jeg har været bekymret for, om jeg trænger mig på, og det tror jeg ikke, jeg gør, men bare frygten for det har holdt mig tilbage, og det er da åndssvagt,« smiler Kristian Kjærlund.

Selvom mange tidligere vindere af X Factor har lidt under dårlige pladesalg og hurtigt er havnet i glemslens tåge, så har den 23-årige sanger ikke brug for at tage afstand fra sin medvirken i programmet. Heller ikke selvom han stadig bliver kaldt “ham fra X Factor”.

»Jeg har selv været sindssygt glad for X Factor-konceptet og gået op i det som seer, så det gør ikke mig noget personligt. Det kan være, det bliver irriterende i det lange løb, men jeg tror, jeg har så meget kærlighed til programmet, at det ikke gør noget.«

Thomas Blachman førte Kristian Kjærlund til sejren i X Factor tidligere på året.
Thomas Blachman førte Kristian Kjærlund til sejren i X Factor tidligere på året. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Kristian Kjærlunds såkaldte ‘vindersingle’ fra X Factor har fået over 240.000 afspilninger på Spotify, men derfra har tallene været væsentligt lavere, og kun omkring 6700 har afspillet hans seneste single Anywhere. Det tager den unge musiker dog ikke tungt.

»Jeg havde nok forventet det. Jeg har selv fulgt X Factor meget og har set, hvordan det er gået de tidligere år, og det har jo været tendensen, så jeg har været meget påpasselig med ikke at skrue forventningerne op. I mit hoved er det sådan, at uanset hvor få afspilninger de får, så er det så mange flere end dem, jeg fik før. Hvis jeg ikke havde været med i X Factor, havde de afspilninger været meget at bede om,« siger Kristian Kjærlund.

Og så er der lige det der med at lære at være kendt. Det har Kristian Kjærlund stadig ikke helt vænnet sig til.

»Jeg er stadig enormt akavet. I går stod jeg på banegården, og der kom et par børn hen, og jeg blev meget forvirret, men det er en god oplevelse hver gang. Jeg tror bare, jeg er meget akavet, så jeg ved ikke, om det bliver bedre nogensinde,« griner han.