To uger inden den store 'X Factor'-finale fik Noah Skaalum nok. Han ville bare ud af tv-programmet. Ud af det tøj og den personlighed, som nogen havde prøvet at iklæde ham.

Men produktionen overtalte den unge sanger – som danskerne dengang kendte under navnet Sarah – til at holde ud. Bare to programmer mere.

»Jeg følte, jeg stod alene som 15-årig med mennesker omkring mig, der bare ville tjene penge,« siger den i dag 27-årige tv-personlighed, der endte med at forlade talentshowet med en sejr – og angst, depression og en indlæggelse på børnepsykiatrisk afdeling.

I ugens 'Til middag hos' husker Noah Skaalum tilbage på sin første audition, hvor han iført skovmandsskjorte og hanekam charmerede dommerne og kom med til liveshow.

Og her røg han hurtigt i hænderne på programmets stylister, som afblegede hans hår og fandt mere feminine jakker frem.

»Jeg skulle ligne en lille P!nk. Jeg var 15 år og lesbisk! Det skulle de køre på,« siger Noah Skaalum, der allerede i første liveshow sang P!nk-nummeret 'Raise Your Glass'.

Trods ubehaget ved den mere feminine påklædning, tog den unge sanger publikum med storm og blev hyldet i både ind- og udland, da YouTube-klip med hans selvsikre optrædener gik verden rundt dengang i 2011.

Et forbillede for andre unge lesbiske piger, blev der sagt. En ung kvinde, der turde stå ved sig selv.

»Jeg skulle ligne en lille P!nk. Jeg var 15 år og lesbisk! Det skulle de køre på,« siger Noah Skaalum, der her ses med "forbilledet".
»Jeg skulle ligne en lille P!nk. Jeg var 15 år og lesbisk! Det skulle de køre på,« siger Noah Skaalum, der her ses med "forbilledet". Foto: Jonas Vandall Ørtvig og Lucas Jackson
Vis mere

Men den afblegede pige med den tunge eyeliner var ikke engang et forbillede for Noah Skaalum selv, fortæller han i 'Til middag hos' og sætter dermed et citat i perspektiv, som han gav til B.T. i 2011, da han blev bedt om en umiddelbare reaktion på sin sejr.

»Nu vil jeg bare holde to-tre uger fri. Jeg gider ikke snakke med pressefolk. Jeg skal bare væk fra alt, hvad der har med musik at gøre, være sammen med min kæreste og min familie. Og så vil jeg lave min plade,« sagde den netop kårede vinder og tilføjede:

»Men jeg får sikkert ikke tid til noget som helst, for nu har jeg vundet det her.«

Siden gennembruddet har han skiftet både køn og navn og lever i dag et helt almindeligt liv som familiefar. I øjeblikket er sønnen Elion hans førsteprioritet. Men en dag skal han i gang med at lave musik igen.

Han har ikke noget imod, at folk kalder ham Sarah, når de refererer til 'X Factor'-tiden – for det hed han jo dengang.

»Det går mig slet ikke på. Det er jo en del af min historie og mit liv. Jeg er ikke en ny person – jeg har »bare« fået et nyt udseende.«

B.T. har tidligere forelagt Noah Skaalums kritik for DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, som frem til 2018 var ansvarlig for 'X Factor'. Læs hans svar HER.