Kendte afslører: Vores liv på antabus

Dertil kom elefantøllene og snapsen før sengetid. For ikke at tale om alt det andet, der blev indtaget i løbet af dagen.

Det er slut nu, efter at han sammen med sønnen Tomas droppede alkoholen til fordel for antabus.

 - Vi begyndte samtidig på antabus. Det var en fælles beslutning, vi traf. Vi har boet sammen i tre år – siden Tomas blev skilt. Nu tager vi hver morgen antabus sammen, siger Johannes Møllehave.

Det gik for alvor op for ham, at der var et problem, da redaktøren på Kristeligt Dagblad bad ham om at holde sig væk fra avisen, fordi han var for højlydt og generede medarbejderne.

Samarbejdet med avisen ophørte straks, og for tre måneder siden begyndte han så på antabus.

Moderen brugte antabus i 30 år


Sønnen Tomas, der også er forfatter, døjede ligeledes med alkoholproblemer. Sammen med sin far valgte han at følge metoden, som moderen Herdis havde benyttet sig af, da hun levede.

I 30 år var hun på antabus for at sikre sig ikke at blive fristet af alkoholen, der havde taget livet af flere familiemedlemmer.

For Tomas var det især øllene i de sene aftentimer, der trak.

 - Jeg drak ikke om dagen. Jeg drak for at sove. Men det er jo ikke hensigtsmæssigt at bruge alkohol på den måde. Jeg vidste, at det var på tide at lægge det på hylden, siger Tomas Møllehave.

Sammen deler far og søn en lejlighed på Frederiksberg. Johannes Møllehave er glad for det tætte forhold, de har fået, og som har gjort det lettere at hjælpe hinanden gennem både op- og nedture.

Rart at kunne hjælpe hinanden


 - Det er rart, at man kan hjælpe hinanden på den måde. Det er en sikkerhed for os begge, at vi ikke kan drikke, når vi tager de her piller. Man bliver jo virkelig syg, hvis man falder i, siger Tomas Møllehave.

Overforbruget af alkohol er udbredt i kunstnermiljøet, som de begge er en del af. Hos flere af Johannes Møllehaves bekendte har forbruget været stort.

 - Det er et miljø med forfattere og malere, hvor der bliver drukket meget. Der er rigtig mange, der drikker. I min tidligere profession som præst ville jeg aldrig gøre den slags. Jeg har aldrig nogensinde været fuld i en kirke. Jeg ville skamme mig ned under gulvbrædderne, hvis jeg gjorde det, siger Johannes Møllehave.

Alkoholen har tidligere dæmpet depressionen hos den maniodepressive 73-årige forfatter, lige som det var en stor bidragyder til idéudvikling af hans mange bøger og foredrag.

 - I perioder inspirerede alkoholen mig. Hvis jeg fik alkohol, fik jeg også ideerne. Det har været en slags benzin på min motor. Men man kan ikke skrive, når man er fuld. Det er noget, man bilder sig ind. Der er mange forfattere, der tror det. Man kan måske få ideer, man kan skrive ned på et papir – og så skrive, når man er ædru, siger Johannes Møllehave.

De kendtes kamp



En række af landets andre kendte har ligeledes kæmpet med alkohol-djævlen. Antabus har givet mange af dem mulighed for at komme videre med deres liv og karriere. Klik videre og læs deres historier.

Robert Hansen

En af de unge, der åbent har fortalt om at være på antabus, er den nu 30-årige skuespiller Robert Hansen. Han kæmpede i mange år en hård og sej kamp mod alkohol og kokain. Adskillige gange forsøgte han at få bugt med det misbrug, der gang på gang har givet ham plads på forsiden af landets aviser.

Søsser Krag

Ligesom sin far, Jens Otto Krag, brugte Søsser Krag i en periode øl som tidsfordriv for at slippe ud af kedsomheden i den beskyttede bolig, hun delte med sin mor, Helle Virkner. Det har hun tidligere talt ud om i Ugebladet Søndag, hvor hun fortalte, at hun havde valgt at gå på antabus for at slippe ud af misbruget.

Ole Ernst

For Ole Ernst har alkoholen været en flugt. Således har tilværelsen haft nemt ved at få ham til at drikke.

 - Jeg har måske i en af mine branderter sagt, at det er en livskvalitet for mig at drikke, men det passer ikke. Det kan aldrig blive en livskvalitet at drikke sig skidefuld. Det kan godt være, at jeg har været alkoholiker, men jeg er det ikke mere. Jeg har været på antabus engang, men det er længe siden, har Ole Ernst tidligere udtalt til Berlingske Tidende.

Niels 'Noller' Olsen

I 1990erne forsøgte Olsen-sangeren sig med antabus, men snød og drak ved siden af. Han kom først for alvor ud af misbruget, da han kom i behandling med Minnesota-kuren, som er en terapeutisk behandling.

Allan Olsen

Ifølge ham selv brugte Allan Olsen antabus, når han skulle koncentere mig om at spille seriøst i en periode. Det er bare ikke en vedvarende løsning. Det var mere noget, han brugte, så han ikke kunne drikke i den periode, hvor han spillede. På den måde brugte han antabus i rigtig mange år.

 - Hvis man har et kæmpe alkoholproblem, og det skal løses, skal man i en anderledes form for behandling. Antabus er ikke en varig alkoholbehandling, har Allan Olsen udtalt.

Grev Ingolf

Grev Ingolf fik i 1985 en dødsdom. Hvis han ikke holdt op med at drikke, ville han dø. Han kom derfor på antabus. To gange antabus om ugen i to år fik greven tilbage på rette spor. Han har været ædru de seneste 25 år.

Ole Thestrup

 - Antabus er en god ting i begyndelsen. Den er god, hvis du vil være ædru i 14 dage eller et halvt år, men absolut dårlig, hvis du vil være vedvarende ædru. Før jeg kendte til Minnesota-modellen, prøvede jeg med antabus. Det gjorde jeg faktisk allerede på elevskolen i 1973, da jeg var 25 år – og jeg var på antabus helt op til 1998. Antabussen klarede en masse store arbejdsopgaver i 1970er, 1980er og 1990erne. Så når jeg var færdig med et job, så fik den sådan én på hatten. Havde antabussen ikke været der, havde jeg nok ikke været her i dag, har Ole Thestrup engang udtalt.