I 50 år har den svenske konge siddet solidt plantet på den svenske trone. Men faktisk var en frygtelig tragedie årsag til, at han i denne uge kan fejre sit store regeringsjubilæum.

Og det er noget af en bedrift for den 77-årige konge, der dels har været midtpunkt i flere skandaler og dels overtog et monarki i krise. Men bestigning af tronen var ikke den eneste store ting, der skete for medlemmerne af det svenske kongehus for 50 år siden.

Den lille svenske prins Carl Gustaf var blot ét år gammel, da hans liv blev ændret for altid.

Hans far, den svenske arveprins Gustaf Adolf, blev dræbt ved en frygtelig ulykke i Kastrup Lufthavn, den nuværende Københavns Lufthavn, i 1947.

Kong Carl Gustaf kan fejre sit 50-års jubilæum.
Kong Carl Gustaf kan fejre sit 50-års jubilæum. Foto: Patrick Van Katwijk/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Arveprinsen skulle mellemlande i København på vej hjem til Stockholm efter en tur i Amsterdam. Men noget gik galt. Højre rorlås blev ved en fejl ikke fjernet, da flyet skulle lette igen, hvilket resulterede i, at flyet kort efter take off endte med at stalle (stå lodret i luften), hvorefter det faldt til jorden og eksploderede. 

Prinsen med de lyse krøller, der var det sidste af arveprinsen børn og den første søn efter fire døtre, mistede sin far, mens Sverige mistede deres tronarving. Og dermed blev den lille Carl Gustaf tronarving i en meget ung alder. 

Tabet af arveprins Gustaf Adolf førte til, at Carl Gustaf blev konge allerede som 27-årig, da hans farfar, Gustav VI Adolf, døde den 15. September 1973.

»Det skete det usædvanlige, at man sprang en generation over i kongerækken. Men det var så heldigt, at den gamle konge blev så gammel, så Carl Gustaf nåede at blive voksen, inden han skulle overtage tronen,« har historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen tidligere fortalt til B.T.

En ung Carl Gustaf med sin farfar, kong Gustav VI Adolf.
En ung Carl Gustaf med sin farfar, kong Gustav VI Adolf. Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix
Vis mere

Men den frygtelige katastrofe var ikke den eneste hindring, som Carl Gustaf har måttet gennemleve.

Det var nemlig lige før, at Carl Gustaf aldrig var blevet konge. For da hans farfar, Gustaf VI, døde i 1973, var det ved at udløse en konstitutionel krise hos det svenske broderfolk.

Carl Gustaf var kun 27 år og havde ry for at være lidt af en partyprins, og de svenske socialdemokrater med statsminister Olof Palme i spidsen så deres snit til helt at få afskaffet monarkiet.

»Men det lykkedes dem ikke, for der var ikke noget stort flertal for det i Riksdagen. De borgerlige partier var imod,« har Lars Hovbakke Sørensen forklaret.

En helt ung Carl Gustaf på skødet af sin far ved en familiesammenkomst med Kong Frederik og Dronning Ingrid.
En helt ung Carl Gustaf på skødet af sin far ved en familiesammenkomst med Kong Frederik og Dronning Ingrid. Foto: Stck. Reportagebild/Ritzau Scanpix
Vis mere

I stedet indgik man et kompromis. Man beholdt monarkiet, men fjernede alle kongehusets formelle tilknytninger til det politiske system.

Det betyder, at den svenske konge – modsat andre europæiske monarker – ikke underskriver love og heller ikke deltager ved dannelsen af en regering.

»Kongen er udelukkende en kransekagefigur, som har symbolsk betydning. Og det er helt usædvanligt,« forklarede kongehuseksperten.

Allerede inden Carl Gustaf blev konge, havde han mødt sin fremtidige kone, den borgerlige tyske Silvia Renate Sommerlath. Parret havde mødt hinanden under OL i München i 1972, hvor hun arbejdede som tolk. 

Kong Carl Gustafs forældre, arveprins Gustaf Adolf med prinsesse Sibylla af Sachsen-Coburg-Gotha i 1932.
Kong Carl Gustafs forældre, arveprins Gustaf Adolf med prinsesse Sibylla af Sachsen-Coburg-Gotha i 1932. Foto: Scanpix
Vis mere

Hans farfar, kong Gustaf VI var dog imod, at hans efterfølger skulle gifte sig borgerligt, så derfor forlovede parret sig først i marts 1976, mens brylluppet fandt sted samme år i juni. Siden fik de sammen tre børn, kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine. 

Det nye brud var populær og har gennem tiden været en stor succes for det svenske monarki. Det samme kan ikke helt siges om kongen.

Kong Carl Gustaf har gennem tiden haft en del problemer at tumle med.

Flere gange har han trådt i spinaten, når han har udtalt sig om kontroversielle politiske emner, men de værste skandaler fandt sted for et årti siden.

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia.
Kong Carl Gustaf og dronning Silvia. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix
Vis mere

I biografien 'Carl XVI Gustaf – Den modvillige monark', der udkom i 2010, blev kongen beskyldt for at have deltaget i vilde sexfester og besøgt stripklubber på sine OL-rejser.

Bedre blev det ikke, da kongen forsøgte at forklare sig ud af balladen overfor det svenske nyhedsbureau TT:

På spørgsmålet, om han nogensinde havde besøgt en strip- eller sexklub, svarede han:

»Det kommer an på, hvad man mener med strip- eller sexklub. Det er et ganske vidt begreb,« lød det fra kongen, der endte med at væve sig ud i endnu mere tåkrummende svar.

Kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria.
Kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og det blev kun værre af, at kongen i den skandaløse bog også blev sat i forbindelse med den eksjugoslaviske gangster Mille Markovic, der påstod, at han havde afslørende billeder af kong Carl Gustaf, der slængede sig blandt nøgne kvinder på en stripklub. 

Senest gjorde kongen sig uheldigt bemærket, da han i januar i en svensk dokumentar udtalte, at han mente, at hans søn burde være arving til tronen i stedet for hans ældste barn, kronprinsesse Victoria. 

Egentlig blev kongens andet barn, prins Carl Philip, født som tronarving, men man ændrede loven, mens børnene var små, så det var den førstefødte uanset køn, der var tronarving. 

»Min søn blev født, og så ændrede man det meget pludseligt, og han mistede alt. Det er ganske mærkeligt,« fortalte kong Carl Gustaf.

De mange skandaler har lagt en dæmper på Carl Gustafs popularitet:

Prins Daniel fylder 50 år.
Prins Daniel fylder 50 år. Foto: Patrick Van Katwijk/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det har gjort, at han ikke har været så voldsomt populær som konge. Han har slet ikke samme popularitet, som dronning Margrethe har i Danmark,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det virker dog som om kongen med alderen har vundet ind på popularitet. I hvert fald viste en undersøgelse fra Göteborg Universitet fra 2017 ifølge Kristeligt Dagblad, at 43 procent af svenskerne havde stor eller meget stor tillid til kongehuset, mens kun 20 procent havde en lille eller meget lille tillid til det.

En anden meningsmåling fra januar lavet for svenske TV4 viste, at der er stor opbakning til det svenske monarki, men at mere end hver tredje svensker ønsker, at kronprinsesse Victoria skal overtage tronen. 

Mens den svenske konge, der er fætter til danske Dronning Margrethe, kan se frem til, at han trods modgang klarede skærene, og at han nu kan kalde sig Sveriges længst regerende monark og samtidig kan se frem til en storstilet fejring med prominente og kongelige gæster fra ind- og udland – herunder dronning Margrethe og kronprinsparret – så markerer dagen samtidig en anden vigtigt begivenhed i det svenske kongehus.

Skæbnen vil, at en anden vigtig begivenhed skete den 15. September 1973. Samme dag blev kronprinsesse Victorias mand, prins Daniel, nemlig født.

Han er nu far til Sveriges kommende tronarving, prinsesse Estelle, og hendes lillebror, prins Oscar, og vil formentlig en dag være ægtemand til en regent, når kronprinsesse Victoria bliver monark.

Men man kan kun fejre en stor kongelige begivenhed ad gangen. Og selv om det er en stor ting at fejre 50 år fødselsdag, så må prins Daniel vente med at blive fejret, da regeringsjubilæet kommer i første rækker.

Det ventes, at hans fødselsdag bliver afholdt senere på måneden, skriver Billed-Bladet.